'Dit leven past goed bij mijn onrust'

Diana Paisis (39) is productontwerper van cadeaus met een twist. Haar bedrijf is deels gevestigd in Hongkong. Ze reist al zo'n acht jaar heen en weer tussen daar en Utrecht.

"Hongkong is écht een andere wereld. Het is er ontzettend druk en altijd rond de twintig graden. De eerste keer dat ik er kwam dacht ik: wauw! Die enorme wolkenkrabbers, die drukte! Tegelijkertijd is het schoon en netjes.

Volledig daar wonen zou ik niet willen. Met z'n allen in het park zitten, naar bandjes en festivals gaan wat we hier doen, dat zou ik missen. Het normale leven zeg maar. Daar is het allemaal wat chiquer, luxer. Hier delen we in het park een fles wijn van 5 euro, daar bestel ik een glas wijn voor 8 euro. In Utrecht zou ik een hartaanval krijgen van zo'n prijs.

We zijn in Hongkong vooral bevriend met expats, mensen die hun vaderland achter zich hebben gelaten. Iedereen komt overal vandaan: Canada, Trinidad, Amerika, Australië, Rusland... Zo'n vriendschap heeft tijd nodig om diepgang te krijgen. Met mijn vrienden uit Nederland heb ik al een hele geschiedenis. Ik weet wat ze wel en niet lusten, wat hun favoriete bands zijn, waar ze vrolijk van worden en waar ze verdrietig over zijn. Met mijn vrienden uit Hongkong was het in eerste instantie gewoon leuk om met z'n allen naar de kroeg te gaan, maar als ik niet zo lekker in m'n vel zat zou ik ze niet als eerste bellen. Nu is dat anders, al blijft het zo dat mijn beste vriendinnetjes in Europa zitten.

In de eerste twee jaar dat ik heen en weer reisde had ik het gevoel dat ik van alles miste. Dan was het Koninginnedag of gingen mijn vrienden naar een festival waar ik dan weer niet bij kon zijn. Ik zag meer de ongemakken die het met zich meebracht dan de pluspunten. Nu besef ik wat een geluk ik heb. Ik heb er een nieuwe vriendengroep bij gekregen, we gaan wel eens een weekje naar Bali - dat is vanaf Hongkong maar vijf uur vliegen. En we kunnen heel makkelijk naar China of Tokio. Eigenlijk net zoals je hier een weekend naar Berlijn zou gaan. Wie kan dat nou?

Dit leven past goed bij de onrust die ik in me heb. Plus: ik waardeer de mensen om me heen veel meer. Onze dochter Zoë Cat wordt volgend jaar vier en we willen dat ze in Nederland naar school gaat. Ik geloof dat kinderen hier een leukere en normalere jeugd hebben. Vanaf volgend jaar zal het heen en weer reizen minder worden. Dan kunnen we misschien wat meer gebruikmaken van ons Volkswagenbusje om erop uit te gaan en kan ik wat meer taarten bakken. Daar doe ik dat nooit. We eten er bijna altijd buiten de deur. Volgende week vlieg ik weer naar Hongkong voor twee weken. Ik heb er zin in. Lekker sushi eten en naar een bar op de 21ste verdieping. Die mix van twee werelden, dat maakt het leuk."

Diana runt haar bedrijf, Bitten Design, samen met haar vriend en compagnon.

www.bitten-design.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden