'Dit laat ik me niet door een vrouw vertellen'

Van een onzer verslaggeefsters DEN HAAG - Zou een vrouw in de positie van 'super-pg' zoals Docters van Leeuwen zich ook snel ziek hebben gemeld vlak voordat zij op het matje wordt geroepen door haar vrouwelijke baas, de minister van justitie?

“Nee, zo'n gebrek aan ruggengraat is typisch voor haantjes-gedrag, een hoop veren met niets eronder”, oordelen emancipatie-deskundigen. Deze deskundigen zijn het eens met minister Jorritsma, die afgelopen weekeinde beweerde dat het in de ruzie tussen Sorgdrager en haar procureurs-generaal veel uitmaakt dat Sorgdrager een vrouw is en de pg's mannen. Vrouwelijke (oud)-politici betwijfelen dit.

“Bij de start, bij de benoeming van Sorgdrager speelde haar vrouw-zijn zeker een rol”, zegt oud-burgemeester van Hilversum Jeltien Kraaijeveld-Wouters. Zij was in de jaren zeventig de eerste staatsecretaris van emancipatiezaken. “Sorgdrager is door haar benoeming tot minister als een komeet omhoog geschoten. Daarbij speelde haar vrouw-zijn zeker een rol en dat heeft de start gecompliceerd. Maar ik verbaas me nu wel over de uitspraak van Annemarie Jorritsma. Sorgdrager is immers al een aantal jaren minister. Al die tijd heeft zij zich als persoon kunnen bewijzen.”

Als burgemeester en korpsbeheerder heeft Kraaijeveld-Wouters ook veel met justitie te maken gehad. “De procureurs-generaal zijn wel pittige types. Justitie is nog steeds vooral mannenwerk, er heerst een mannencultuur. Daarbij komt dat Docters van Leeuwen een aparte persoonlijkheid is. Ik kan me voorstellen dat hij op diezelfde manier problemen met een mannelijke minister had kunnen krijgen.”

Volgens prof. Anneke Doorne-Huiskes, specialiste in de posities van vrouwen op de arbeidsmarkt en voorzitter van de nieuwe commissie die de Emancipatieraad opvolgt, heeft Sorgdrager een 'vrouwelijke' stijl van leidinggeven. “Ze is duidelijk en direct. Ik vind dat heel positief. Met zinnen als 'de oren vallen van mijn hoofd' (bij het horen van de bijbaan van Steenhuis bij Bakkenist) laat ze haar gevoelens zien, en dat maakt haar tegelijkertijd ook kwetsbaar. Ze is spontaan, een man zou zich misschien net een fractie langer bedenken.”

Volgens Doorne-Huiskes speelt dédain voor een vrouwelijke minister wel 'in lichte mate' mee bij de mannelijke pg's. “Ze zullen het natuurlijk nooit toegeven, en als ze ermee zouden worden geconfronteerd gaan snel de hakken in het zand. Maar diep in sommige harten zal wel het gevoel spelen: 'dit laat ik me niet door een vrouw vertellen'. Daarmee zijn de meeste mannen immers al sinds de zandbak opgevoed.”

- Vervolg op pagina 4

'Winnie, schat ...' VERVOLG VAN PAGINA 1

Hanja Maij-Weggen (CDA) is oud-minister van verkeer en waterstaat en ze zit nu in het Europees parlement. Volgens haar heeft het conflict niets met mannelijk of vrouwelijk te maken, maar tekent het de gezagscrisis van een minister die te veel fouten maakt.

“Sorgdrager mag dan een knappe juriste zijn, maar ze heeft - net als overigens ook Els Borst - te weinig politieke ervaring.” Volgens Maij-Weggen is het “niet sterk om hier haar vrouw-zijn in het geding te brengen. Dat dient de zaak van vrouwen ook niet.”

Maij-Weggen heeft wel gemerkt dat vrouwelijke politici met name in de pers toch anders worden behandeld dan mannelijke. Ze stelt dat ze nooit loyaliteitsproblemen met haar ambtenaren heeft gehad, omdat ze altijd op tijd ingreep. “En toen de ambtenaren van het ministerie van Vrom terreinen van ons probeerden af te pakken, heb ik in de Kamer gezegd: 'Er is er maar één minister van verkeer en waterstaat, en dat ben ik!”

Willemien Ruygrok, directeur van het net gefuseerde vrouwenlobbybureau Arachne en actief in de PvdA, is ervan overtuigd dat de ruzie 'alles' te maken heeft met het vrouw-zijn van Sorgdrager. “De pg's zijn allemaal mannen, die óf kapitein óf piloot hadden willen zijn, en die stoel is toevallig al bezet, en dan nog door een vrouw. Dat is heel moeilijk voor ze. Ik weet zeker dat bij een mannelijke minister de hele ruzie binnenskamers was gebleven. Maar hier hebben ze toch de houding 'met zo'n vrouwtje kun je doen wat je wilt.' Ze vergeten daarbij wel dat de kiezer Sorgdrager op die plek heeft neergezet. Die uitbarsting nu is ook een reactie op de reorganisatie van het departement. En er is een lachende derde, dat is burgemeester Ouwerkerk. Die verdwijnt lekker in de schaduw.” Angsthazen

Ruygrok vindt de pg's 'angsthazen'. “Als ze overtuigd waren van hun gelijk, hadden ze toch geen 48 uur leespauze nodig gehad. En dan zo'n ziekmelding van Docters van Leeuwen. Met een beetje ruggengraat had hij gezegd 'Winnie, schat, zullen we het maar kort houden? Kennelijk scheiden hier onze wegen.' Maar ja, Sorgdrager trekt toch aan het langste eind.”

- Pagina 4: De man achter Winnie Sorgdrager

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden