Dit jaar wel een vuurwerkverbod in Hilversum

Vorig jaar besliste de rechter nog dat het vuurwerkverbod in Hilversum niet doorging Beeld ANP
Vorig jaar besliste de rechter nog dat het vuurwerkverbod in Hilversum niet doorgingBeeld ANP

Gemeentebesturen mogen het afsteken van vuurwerk plaatselijk verbieden. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald in een zaak die vuurwerkverkopers tegen de gemeente Hilversum hadden aangespannen. In de loop van 2016 volgt een definitieve uitspraak.

Tom Scheele

Vorig jaar werd het vuurwerkverbod nog door de rechter van tafel geveegd. Toen was het argument nog dat het college van burgemeester en wethouder niet bevoegd was om zo'n besluit te nemen. Dat kon alleen via een noodverordening, luidde het oordeel. Burgemeester Pieter Broertjes liet toen al weten dit jaar nog een poging te wagen om zijn stadscentrum vuurwerkvrij te houden. Deze keer dus met succes.

Andere gemeenten
'De belangen van het gemeentebestuur om gevaar, schade en overlast te voorkomen wegen in deze zwaarder dan het financieel belang van de vuurwerkverkopers', oordeelt de Raad van State. Burgemeesters kunnen om de openbare orde te handhaven een noodverordening instellen om zo op bepaalde plekken een vuurwerkverbod in te stellen. Broertjes wilde hier vorig jaar niet aan, omdat hij vond dat een democratisch besluit van het hele college zwaarder moest wegen. Bovendien wilde hij er geen wedstrijdje met de vuurwerkverkopers van maken.

Er zijn in Nederland nog 54 gemeenten die een plaatselijk vuurwerkverbod hebben. Vaak gaat het om het centrum of om de omgeving rond bijvoorbeeld een ziekenhuis. Hilversum is de eerste gemeente waarbij dit niet via een noodverordening geregeld is, maar door het gehele college.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

undefined


De wet

De burgemeester van Hilversum pleit al langer voor een verbod op het afsteken van vuurwerk in het centrum van de stad. Daarvoor in de plaats zou dan een professionele vuurwerkshow moeten komen. Het liefst zou hij zien dat de hele stad vuurwerkvrij wordt.

Maar dat kan niet. Toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten liet vorig jaar weten dat een algeheel vuurwerkverbod voor de hele gemeente niet mogelijk is, omdat 'een gemeente niet iets kan verbieden wat volgens de Nederlandse wet gewoon is toegestaan.

'Ik heb helemaal geen hekel aan vuurwerk', zei Broertjes vorig jaar. 'Ik heb het vroeger zelf ook afgestoken met mijn kinderen. Maar in deze functie kijk ik achter de schermen en zie ik wat een enorme overlast er elk jaar door ontstaat. In geen enkel land in de wereld gaat het zoals in Nederland. Ik wilde een lans breken voor al die mensen en dieren die wel lijden onder het geknal.'

Volgend jaar
Of het vuurwerkverbod in het stadscentrum ook de komende jaren van kracht blijft, moet nog blijken. De Raad van State doet pas in de loop van 2016 een definitieve uitspraak. Wordt deze uitspraak dan overgenomen, dan betekent dit dat iedere gemeente voortaan zelf kan bepalen of het vuurwerk in bepaalde delen van de stad verbiedt. Een noodverordening is dan niet meer per se nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden