'Dit jaar meer gedwongen huizenverkopen met verlies'

Dit jaar zullen meer mensen hun huis gedwongen en met verlies moeten verkopen dan in 2013, ondanks het herstel op de woningmarkt.

Naar verwachting loopt dit aantal in 2014 op tot 5000 à 5500. Dat zei Karel Schiffer, directeur van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), gisteren.

WEW is de uitvoerende organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Vorig jaar moesten 4522 huishoudens een beroep doen op het garantiefonds, een toename van 27 procent ten opzichte van 2012.

"We hopen dat het herstel op de woningmarkt doorzet, maar we houden nog steeds rekening met een verdere prijsdaling. Het wordt een heel spannend jaar", vertelt Schiffer.

De groei in gedwongen verkopen werd vorig jaar naast de prijsdaling van woningen, ook veroorzaakt door de stijgende werkloosheid en echtscheidingen.

Het gaat om mensen die hun woning kochten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het waarborgfonds verstrekt deze garantie, die een huizenbezitter ervan verzekert dat bij een gedwongen verkoop een mogelijke renteschuld aan de bank wordt vergoed.

Het gemiddelde verlies per woning liep het afgelopen jaar op met 11 procent op tot 38.877 euro.

Steeds minder huizen, die gedwongen moeten worden verkocht worden geveild. In 2013 ging het nog maar om 7 procent tegen 13 procent in het jaar daarvoor.

Een veiling levert een groter verlies (ruim 20.000 euro) op dan een verkoop via een makelaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden