Oud en Nieuw

Dit jaar is al 34.800 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen

Er is dit jaar iets minder illegaal vuurwerk in beslag genomen.Beeld ANP

Dit jaar is vooralsnog iets minder illegaal vuurwerk in beslag genomen in vergelijking met vorig jaar. De politie verwacht dat recente vondsten de cijfers nog behoorlijk zullen opstuwen.

Traditioneel worden in de laatste weken van het jaar meestal de grootste hoeveelheden gevonden. Volgens de jongste cijfers van de Vuurwerkbarometer, waar het Openbaar Ministerie de vangsten bijhoudt, heeft de politie dit jaar tot en met week 48 – de voorlaatste week van november – zo’n 34.800 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is iets minder dan de 36.300 kilo van vorig jaar rond die tijd, maar aanzienlijk meer dan de bijna 20.000 kilo die eind november 2017 in de boeken werd bijgeschreven.

Recente vondsten zullen die cijfers voor dit jaar nog behoorlijk opstuwen, verwacht de politie. Begin deze week ontdekte die middenin een woonwijk in Enschede nog 2000 kilo zwaar en illegaal vuurwerk, de grootste vangst in die regio tot nu toe dit jaar. In Beverwijk werd woensdag 600 kilo aangetroffen in een garage bij een woning.

Illegaal vuurwerk komt op allerlei manieren Nederland binnen, onder meer via smokkel en via de post. Het laatste is wat op z’n retour, zegt de vuurwerkspecialist van de landelijke politie, Ad Nieuwdorp. De trend dit jaar grijpt volgens hem weer terug op een jaar of tien geleden, toen veel illegaal vuurwerk met de auto uit het buitenland werd gehaald.

“We hebben tot en met vorig jaar jarenlang gezien dat er veel illegaal vuurwerk via postpakketten het land in kwam. Dit jaar komt er weer meer met busjes uit landen als Duitsland, Polen en soms zelfs Tsjechië”, constateert Nieuwdorp. “De grote jongens laten het bij hun opslag in het buitenland ophalen door kleinere busjes, zodat ze zelf buiten schot blijven.”

Beeld Sander Soewargana

‘Dit is geen spielerei, maar zware criminaliteit’

Dat lukt hen echter niet altijd, zo bleek vorig jaar in Polen. Door samen te werken met de Poolse politie kon daar vorig jaar 80.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag worden genomen. “Dat zag je later terug op vuurwerkwebsites, waar het aanbod ineens veel kleiner was of waar niets meer te koop was.” Overigens telt in het buitenland in beslag genomen vuurwerk niet mee in de Nederlandse statistieken, ook al was het hoogstwaarschijnlijk voor de Nederlandse markt bestemd.

Bij invallen bij handelaren in illegaal vuurwerk krijgt de politie vaak ook de klantgegevens in handen. Die zijn heel waardevol bij het onderzoek naar waar het illegale vuurwerk is gebleven. Betrapt worden met illegaal vuurwerk of erin handelen kan veel grotere gevolgen hebben dan mensen zich realiseren, waarschuwt Nieuwdorp. “Veel mensen denken: Het is maar vuurwerk, gezellig. Toch is dit geen spielerei, maar zware criminaliteit en de straffen daarvoor zijn stevig. En als we erachter komen dat ze in de handel zitten, kunnen we ook hun verdiensten van de afgelopen jaren terugvorderen.”

“Onze boodschap is: Verknal je toekomst niet”, zegt de vuurwerkexpert van de politie. “Bij een paar kilo kun je er nog met een boete of een taakstraf vanaf komen, maar daarboven volgt al snel een gevangenisstraf. En je hebt dan een strafblad, wat hele vervelende gevolgen kan hebben voor je verdere leven, zoals moeilijkheden bij het vinden van werk.”

Hoewel het aantal vuurwerkslachtoffers de afgelopen jaren is afgenomen, raken elk jaar rond de jaarwisseling honderden mensen gewond door zwaar vuurwerk, soms vallen er ook doden. Na de laatste Oud en Nieuw meldden zich bijna 400 gewonden bij de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Ook hulpverleners krijgen vuurwerk naar hun hoofd gegooid, zoals in de Haagse wijk Duindorp nog deze week.

“Wij zijn er wel klaar mee dat wij met vuurwerk bekogeld worden, daarom zitten we er ook zo bovenop”, zegt Nieuwdorp. “Alles wat we nu nog uit huizen kunnen weghalen is veiliger voor die mensen zelf en ook voor ons.”

Helft voor vuurwerkverbod

Vijftig procent van de Nederlanders is voorstander van een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren, 45 procent is tegen. Ruim driekwart vindt dat er volgend jaar geen vuurwerk mag worden afgestoken in wijken waarin de politie en hulpverleners worden bedreigd.

Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd online onderzoek in Binnenlands Bestuur, uitgevoerd door I&O Research onder 1992 mensen. Van hen kan 95 procent zich ook heel goed vinden in zwaardere straffen voor geweld tegen politie of hulpverleners.

De steun voor strengere handhaving van de afsteektijden en het verbod op illegaal vuurwerk is in vergelijking met vorig jaar toegenomen. Acht op de tien Nederlanders vindt dat het verbod op illegaal vuurwerk strenger moet worden gehandhaafd. Twee derde is voor strengere handhaving van de afsteektijden. Hoewel het draagvlak voor strengere handhaving toeneemt, zien steeds meer Nederlanders dat er juist minder intensief wordt gehandhaafd, aldus I&O Research.

In de peiling is ook de relatie tussen een algemeen vuurwerkverbod en het stemgedrag onderzocht. Alleen kiezers van het CDA en Forum voor Democratie blijken nog duidelijk tegen een algemeen vuurwerkverbod te zijn. Kiezers van VVD en 50Plus zijn verdeeld, terwijl kiezers van overige partijen voor een verbod zijn.

Lees ook:

Voorzichtig kantelt het vuurwerkdebat

Het kabinetsbesluit om alleen het gevaarlijkste vuurwerk te verbieden is overduidelijk een coalitiecompromis. Maar alle partijen weten dat de vuurwerkregels alleen maar strenger zullen worden, niet soepeler.

Gemeenten: Wíj kunnen de problemen met zwaar vuurwerk niet oplossen

Het uitblijven van een landelijk verbod op zwaar vuurwerk plaatst steden, dorpen, politie en hulpverleners voor een schier onmogelijke taak, zeiden gemeenten in 2018.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden