Dit jaar geen gedoodverfde winnaars bij nominaties voor literaire prijs de Gouden Uil

AMSTERDAM (ANP) - De jury van de Gouden Uil, de literaire prijs voor fictie, non-fictie en kinder- en jeugdliteratuur, heeft gisteren in Amsterdam de nominaties bekendgemaakt voor de drie prijzen, waaraan een geldbedrag van elk 40 000 gulden is verbonden. Er zitten dit jaar geen gedoodverfde winnaars bij.

Vorig jaar was dat nog anders, toen de Gouden Uil door Standaard Boekhandel, Humo en BRTN met enige bombarie werd ingesteld. Winnaars waren Adriaan van Dis ('Indische duinen'), Jeroen Brouwers ('Vlaamse leeuwen') en Anne Provoost ('Vallen'). Vooral in de categorie fictie stond voor velen bij voorbaat vast dat Van Dis zou winnen.

Voor de categorie fictie - proza en poëzie - koos de jury vijf titels uit 268 werken. Bij die keuze zit geen debuut en ook geen poëziebundel. Wel heeft in tegenstelling tot vorig jaar een Vlaamse schrijver het lijstje gehaald. De genomineerden zijn: J. Bernlef ('Cellojaren'), Oscar van den Boogaard ('De heerlijkheid van Julia'), Jan Brokken ('De blinde passagiers'), Wessel te Gussinklo ('De opdracht') en Guido van Heulendonk ('Paarden zijn ook varkens').

Bij de categorie non-fictie, waarvoor uitgevers 234 werken instuurden, zijn de selectiecriteria aangescherpt. Boeken met eerder gepubliceerde stukken komen niet in aanmerking. Het winnende boek van vorig jaar van Jeroen Brouwers zou volgens de nieuwe regels dus afvallen. Op de lijst staan drie biografieën. Zeker tien biografieën waren volgens de jury een nominatie waard, maar dat kon niet. Er kwamen er drie op de lijst terecht: Hans Schoots ('Gevaarlijk leven. Een biografie van Joris Ivens'), Joris van Parys ('Masereel. Een biografie') en Willem Otterspeer ('Bolland. Een biografie'). Ook genomineerd zijn Geert Mak ('Een kleine geschiedenis van Amsterdam') en Eelco Runia ('De pathologie van de veldslag').

De jury voor de kinder- en jeugdliteratuur mocht kiezen uit 152 boeken. Een overproduktie, zo noemde jurylid Herman Verschuren dat aantal. Er verschijnt volgens hem veel middelmaat, maar toch lag het peil hoger dan vorig jaar. Tot de uiteindelijke selectie, die moeizaam verliep, horen Imme Dros en Harrie Geelen ('Morgen ga ik naar China'), Rindert Kromhout ('Rare vogels'), Joke van Leeuwen ('De wereld is krom maar mijn tanden staan recht'), Bart Moeyaert ('Blote Handen') en Anton Quintana ('Het boek van Bod Pa').

De Belgische televisie besteedt drie uitzendingen aan de genomineerde boeken. Op 1 maart komen de kinder- en jeugdboeken aan de beurt, op 8 maart gaat het over fictie en op 15 maart over non-fictie. Alle winnaars worden op 16 maart tijdens een rechtstreekse tv-uitzending van de BRTN bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden