tv-recensie

Dit is zonder twijfel het meest rauwe, oprechte tv-programma van het moment

Kim Feenstra met Jade en een geraakte Gina Beeld NPO
Kim Feenstra met Jade en een geraakte GinaBeeld NPO

Niet alle hangjongeren hangen op dezelfde manier. In seizoen twee van 'Dream School' (NTR) wéten deze schoolverlaters al dat het programma werkt. Junior en Tamar laten hun wiet staan. Iris is eerlijk over waarom ze te laat komt. Er is meer ontzag, iets minder kont tegen de krib. Het placebo-effect werkt al.

Maaike Bos
Kim Feenstra met Jade en een geraakte Gina. Beeld Maaike Bos
Kim Feenstra met Jade en een geraakte Gina.Beeld Maaike Bos

Nu komen er drie intensieve weken. Geen makkie; uiteindelijk zullen vier kandidaten afhaken, vertelde Lucia Rijker in Radio 1-programma 'Kunststof' op 22 februari. 'Fokking intense school dit man, tering!', roept Tamar uit.

Veel van de jongeren hebben een leven van geweld, uitstoting en liefdeloosheid gehad. Ze kennen het gevoel wanneer wéér iemand zijn handen van hen af trekt. Nu hebben ze zich overgeleverd aan mensen die zich juist in hen vastbijten. Meervoudig bokskampioen Lucia Rijker en rector Eric van 't Zelfde laten niet los maar reiken naar hun gehavende ziel. Zij willen de harde, onverschillige muur er omheen laten barsten de komende weken.

Prostitutie

En ja, sommige opdrachten van gastdocenten kruipen meteen onder hun huid. Bij columnist Roos Schlikker moeten ze een vormende scène uit hun eigen leven opschrijven. En model/fotografe Kim Feenstra vertelt eerst wat een 'fokked-up-jeugd' ze zelf had (loverboy, prostitutie, de cel in, drugs, blijf-van-mijn-lijfhuizen) en vraagt hen een selfie te maken van hoe ze zich nu voelen, zonder pose. Die jongeren breken, voelen weer, leren kwetsbaar te zijn. Hopelijk bouwen ze weer wat vertrouwen op. Wie een puur vakgerichte les komt geven, zoals muziekkenner Leo Blokhuis, faalt helaas in contact leggen. "Dream School is een egobreker voor iedereen die meedoet", zei Rijker op de radio.

Het was een imposant programma vorig jaar. Na een jaar bleken alle deelnemers veranderd. "Ik heb de wil teruggevonden om te doen wat ik leuk vind", zei een. Anderen zijn terug op school of ontwikkelen een eigen bedrijf. Ze spenderen hun dagen niet meer zoals kandidaat Romy, die om één uur wakker wordt, tot zes uur tv kijkt, eet, en in de avond doelloos gaat rondrijden. Om depressief van te worden. Wat rector Van 't Zelfde vooral bij de nieuwe lichting ziet, is een totaal gebrek aan zelfvertrouwen en veel verdriet.

Dit jaar liep de start minder soepel. Zes weken vooraf had Rijker een hersenbloeding gehad en de crew van Dream School had het moeilijk met haar verminderde weerbaarheid. Ze kwam later, herhaalde dingen. Maar Rijker werpt zich er in, ook als ze na drie weken zelf helemaal kapot is. Tja, zo ben ik, zegt ze. "Zij leren van mij, ik leer van hen. Ik doe alles op gevoel."

Gendertest

Dat loopt even mis wanneer ze kandidaat Jade, die in transitie is naar vrouw, stelselmatig 'hij' blijft noemen. 'Op gevoel' neemt ze mannelijke energie waar, terwijl Jade juist bezig is die energie vrouwelijk te maken. Het ligt aan haar eigen pijn, legde Rijker Jade later uit. Haar oma had gezegd dat ze een jongen had moeten zijn, en een boksopponente eiste ooit een gendertest om zeker te weten dat ze niet tegen een man vocht. Aan Jade: "Kun je accepteren dat ik van mijn voetstuk ben gevallen, dat ik ook een mens ben?" Die zag het wel weer goed komen. Wij thuis ook. Dit is by far het meest rauwe, oprechte programma van het moment.

Lees hier meer tv-recensies, zoals die over Ellie Lust op patrouille. Of die over het grote aantal reisprogramma's met mannen dat de VPRO maakt. 'Het riekt naar gemakzucht. Bovendien begint de eenvormigheid van het type reispresentator op te vallen. Het zou een progressieve omroep als de VPRO sieren als die eens een gokje waagde met, laten we zeggen, een vrouw. Of een migrant. Of een dikkerd'.

Lucia Rijker in gesprek met Jade over het 'hij' zeggen Beeld Maaike Bos
Lucia Rijker in gesprek met Jade over het 'hij' zeggenBeeld Maaike Bos

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden