Update

Dit is wat we nu weten over de slachtoffers

Kaarsen op het Beursplein in Brussel. Beeld afp
Kaarsen op het Beursplein in Brussel.Beeld afp

De vlag ging halfstok, bloemen kleurden het Beursplein en uit de kerken klonk het gebeier van rouwklokken. België stond vandaag om 12.00 uur stil bij de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, waarbij minstens 31 doden en honderden gewonden vielen. Over hun identiteit is nog weinig bekend, maar langzaam beginnen de eerste namen binnen te druppelen. Wat weten we tot nu toe?

Redactie

De Peruaanse Adelma Tapia Ruiz (37) is tot dusver het enige bevestigde dodelijke slachtoffer. Ruiz, die in Brussel woonde, zou dinsdagochtend van luchthaven Zaventem naar New York vliegen om haar zussen te bezoeken. Haar man, Christophe Delcambe, is vermoedelijk gewond geraakt.

De broer van Ruiz, Fernando Tapia Coral, bevestigde de dood van zijn zus op Facebook. Hij zei tegen het Peruaanse radiostation RPP dat de tweelingdochtertjes van het stel - vier jaar oud - kort voor de explosie weg van de gate liepen om te spelen. Hun vader liep erachteraan. Na de explosie kon hij zijn vrouw niet meer vinden.

Nederlanders vermist
Op de luchthaven was het dinsdagochtend vlak voor de explosies een komen en gaan van internationale reizigers. Tientallen mensen worden nog vermist, onder wie ook drie Nederlanders, zo bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Alex en Sascha Pinczowski, een broer en zus uit Maastricht die in de Verenigde Staten wonen, zouden dinsdagochtend vanuit Brussel naar New York vliegen.

Adelma Tapia Ruiz en haar man Christophe Delcambe. Beeld Facebook
Adelma Tapia Ruiz en haar man Christophe Delcambe.Beeld Facebook

Rond 8.00 uur belden ze met het thuisfront om te melden dat ze goed waren aangekomen op het vliegveld. Tijdens dat telefoontje hoorde de familie een ontploffing en glasgerinkel, waarna de verbinding werd verbroken. "We hebben nog steeds niets gehoord", zegt een tante tegen de Limburgse omroep L1. "Ik hoop dat er heel snel duidelijk komt, want die onzekerheid is verschrikkelijk."

Ed Pinczowski, de vader van Sascha en Alex, is docent aan de Hotelschool in Maastricht. Hij was dinsdag naar Brussel gereisd om zijn kinderen te zoeken. "Pinczowski is hier een uitermate geliefd docent", aldus een woordvoerder van de school. "Dit raakt iedereen heel hard. We hopen het allerbeste voor hem en zijn familie."

Over de identiteit van de derde vermiste Nederlander is nog niets beken.

Minister Bert Koenders (buitenlandse zaken) noemt het 'een vreselijke situatie voor de familie'. "Onze medewerkers staan in nauw contact met hen. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen", liet hij vandaag weten.

Moeizame identificatie
Er zijn volgens de Belgische autoriteiten minstens veertig nationaliteiten onder de slachtoffers. De identificatie verloopt erg moeilijk, zegt de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block. "Er zijn ook mensen van wie men vermoedt dat ze slachtoffer zijn, maar waarvan nog geen fysiek bewijs gevonden is."

Op Facebook zijn verschillende initiatieven ontstaan voor marsen en wakes in België. Op zaterdag is er een rouwmars gepland vanaf het Atomium in Brussel. "We kiezen om niet in angst te leven. We kiezen om niet overwonnen te worden door haat", staat op de pagina 'PrayForBelgium'. Komende maandag staat er een mars tegen terrorisme gepland, eveneens vanaf het Atomium in Brussel. "Een vredevolle mars voor alle slachtoffers van de aanslagen in België en alle slachtoffers van terrorisme wereldwijd'', aldus organisator Army of Colors.

Op het Beursplein in Brussel blijft het voorlopig druk. België rouwt, maar wil ook eensgezindheid uitstralen. 'Unis contre la haine' staat er op een spandoek dat tegen het Beursgebouw is opgehangen: Verenigd tegen de haat.

Alex en Sascha Piczowski. Beeld Facebook
Alex en Sascha Piczowski.Beeld Facebook

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden