'Dit is verkeerd signaal aan de Palestijnen'

Israëlische ambassadeur wijst op 'kritische fases in vredesproces'

"Nee, het is geen boycot", zegt de Israëlische ambassadeur in Nederland. "Maar de investeerders die geld terugtrekken uit Israël oordelen te vroeg." Haim Divon zit in een klein zaaltje van de Rai in Amsterdam achter een Israëlisch vlaggetje op een standaard.

Graag wil hij praten over de commotie die in Israël is ontstaan over de besluiten van pensioenbelegger PGGM, waterbedrijf Vitens en ingenieursbedrijf Royal Haskoning. De bedrijven haalden recent kapitaal weg uit projecten die van doen hebben met de bezette gebieden. De ambassadeur is er met een aantal diplomaten speciaal voor naar de Rai gekomen omdat daar toevallig gistermiddag een Israëlische ondernemer een presentatie gaf.

Orni Petruschka, steenrijk geworden in de telecomsector, was te gast bij de Big Improvement Day, een evenement op 'de derde dinsdag in januari' waar de top van de overheid het bedrijfsleven ontmoet om 'vernieuwende inzichten en grensoverschrijdende samenwerkingen' op te doen. Petruschka stond al langer op het programma, de ambassadeur greep deze gelegenheid aan om ook zijn zegje te doen.

Na onder meer verhandelingen over buurtzorg aan de hand van Wim Sonnevelds 'Het dorp', een revolutionaire DNA-test en een filmpje over racen met een Subaru onder het motto 'Zonder slopen geen onderdompeling', was Petruschka aan de beurt. "Israël is een zeer ondernemend land", vertelde hij. Wat betreft het opzetten van nieuwe bedrijven, staat het land nummer 1 in de wereld. "Er is veel ondernemingszin, creativiteit en innovatie. In de high-tech sector wordt voor 2 miljard dollar per jaar geïnvesteerd, voor een aanzienlijk deel door buitenlandse investeerders. Er zijn 300 instellingen voor onderwijs en onderzoek."

Petruschka zelf haalde als succesvol hightech-ondernemer miljarden binnen door de verkoop van zijn bedrijf Chromatis aan Lucent, in 2000. Sindsdien richt hij zich meer op liefdadigheid. Hij bedacht een systeem waarbij kleine afrondingen op creditcardbetalingen in een fonds voor goede doelen terechtkomen, zo liet hij zien in de Rai.

Waarom maakt zo'n ondernemend land zich dan eigenlijk zo druk om het terugtrekken van geld door een paar Nederlandse investeerders? Die vraag probeerde de ambassadeur te beantwoorden. Gezien alle onrust in de regio, neem Egypte en Syrië, begrijpt Divon om te beginnen al niet goed waarom de aandacht zo naar de bezette gebieden gaat. Maar belangrijker nog: "We bereiken nu kritische fases in het vredesproces. Welke boodschap willen de Nederlandse bedrijven hiermee afgeven? Dit is een verkeerd signaal aan de Palestijnen. Alsof zij geen compromissen hoeven te sluiten."

Daarnaast is de ambassadeur bang "voor het creëren van een sfeer van ontmoediging. Nederland is onze vijfde investeerder. We willen dat Nederland een goede partner blijft en dat Israël niet als een vijandige omgeving gezien wordt." Kritiek op minister Timmermans van buitenlandse zaken heeft Divon niet. De minister wilde zich niet mengen in het besluit van PGGM geld uit vijf Israëlische banken te halen. "Maar ik hoop wel dat PGGM het opnieuw gaat bekijken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden