Dit is Trump van plan
Donald John Trump (70) wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Maar wat is hij eigenlijk van plan? Veel is nog onduidelijk, maar op een aantal belangrijke thema's heeft hij al wel het een en ander losgelaten.
Immigratie
Het meest besproken onderwerp door Trump. De nieuwe president wil een 'mooie en grote muur' bouwen langs de grens met Mexico, om de Mexicanen buiten te houden. En waarvoor hij de rekening (volgens Trump zelf zo'n 5 tot 10 miljard dollar) bij de Mexicanen zelf wil neerleggen.
Mensen die er toch tussendoor glippen of al zijn geglipt, moeten sneller het land worden uitgezet. Het budget voor de 'deportation force' die immigranten zonder papieren de deur wijst, wil hij verdrievoudigen. Ook wil hij hen een duw in de rug geven om zelfstandig het land verlaten. Door te voorkomen dat zij in de VS aan het werk kunnen, bijvoorbeeld met een wet die werkgevers verplicht de verblijfsstatus van hun werknemers te controleren.
Moslims zijn trouwens wat hem betreft helemaal niet meer welkom in Amerika, zeker niet als het Moslims zijn die ook nog eens uit landen komen waar terrorisme voorkomt. Hoewel hij zijn uitspraken hierover later (deels) terugtrok.
Vluchtelingen houdt Trump ook liever buiten de deur. Pas als er nieuwe - extreem strenge - regels zijn ingevoerd, wil hij weer zeer beperkt vluchtelingen welkom heten in de VS. De 700.000 kinderen die illegaal naar de VS kwamen maar door Obama werden gerustgesteld dat zij niet hoefden te vrezen voor uitzettingen, moeten zich nu toch weer zorgen gaan maken. Het vluchtelingenprobleem is wat hem betreft een probleem voor het Midden-Oosten zelf. De landen in de regio moeten zelf maar veilige plekken in de regio optuigen voor vluchtelingen. Ook bondgenoten Israël en Saoedi-Arabië moeten straks hun eigen boontjes doppen.
Meer over de verkiezingen in de VS op trouw.nl
Amerika gaat met de overwinning van Trump een periode tegemoet waarin rechts regeert. Maar het is de vraag welk rechts.
Trouw-correspondent Jan-Albert Hootsen was op een feestje van het Republikeinse congreslid Iliana Ros-Lehtinen in Miami. Daar moeten ze echter niets hebben van Trump.
Rond kwart voor negen schreed Donald Trump een podium in New York op om de overwinning in ontvangst te nemen.
Klimaat & energie
Klimaatverandering noemde Trump in 2012 een Chinese hoax. De zakenman heeft een gruwelijke hekel aan 'activisten' die de economie schaden met hun ongefundeerde klimaatboodschap. Geen wonder dus dat hij stappen die zijn gezet om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zoals het klimaatverdrag van Parijs en het Amerikaanse Clean Power Plan, weer wil schrappen.
De geldkraan waardoor het geld stroomt richting onderzoek en ontwikkeling van wind- en zonne-energie en elektrische auto's is hij van plan dicht te draaien. Voegt hij de daad bij het woord, dan betekent dat dat de lucht in de VS verder zal vervuilen, het land meer kolen zal verbranden, en meer CO2 zal uitstoten.
The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 5 november 2012
Economie
Meer en nieuwe banen zijn ook een van Trump's speerpunten. 25 miljoen nieuwe arbeidsplekken beloofde hij in de komende tien jaar. Hij kondigde bovendien aan de belastingen te zullen verlagen en een aantal belastingvoordelen voor de rijken te zullen schrappen - later zei hij toe ook nieuwe gunstige regelingen voor rijken en bedrijven te zullen invoeren. Het eerder beloofde minimumloon is inmiddels uit zijn programma verdwenen.
Ook moet de infrastructuur rigoureus op de schop, met name in steden. Veel bruggen en snelwegen hebben dringend een opknapbeurt nodig. Het geld dat hiervoor nodig is tot 2020: 3,6 biljoen dollar volgens de American Society of Civil Engineers.
Verder gaat er wat Trump betreft extra geld naar het openbaar vervoer, dat beter moet. Hetzelfde geldt voor de waterinfrastructuur, telefoon- en internetlijnen en het elektriciteitsnetwerk. En het werk dat hierbij komt kijken moet natuurlijk gedaan worden 'door Amerikaanse handen en met Amerikaans staal'. Hij weet ook al waar hij het geld vandaan wil halen: bij een speech zei hij maandag miljarden dollars minder te willen betalen aan de VN.
Ook komen een aantal handelsverdragen op losse schroeven te staan. Volgens Trump zorgen die er alleen maar voor dat veel banen uit de VS verdwijnen of al zijn verdwenen. Dus wil hij opnieuw om de tafel om NAFTA (het akkoord tussen VS, Canada en Mexico) en TPP (het akkoord tussen VS en Azië, dat nog moet worden ondertekend) te heronderhandelen. Hij heeft al gedreigd beide verdragen te zullen terugtrekken en torenhoge invoerrechten (35 tot 45 procent) te zullen eisen op producten uit China, als hij niet zijn zin krijgt. Ook wil hij de nucleaire deal met Iran verscheuren, om over het toekomstige TTIP (met Europa) handelsakkoord nog maar te zwijgen.
'We're going to cancel billions and billions of dollars in payment to the UN...and use it to rebuild our infrastructure.' - Trump in Raleigh
— Ali Watkins (@AliWatkins) 6 november 2016
Internationale samenwerking
Om Amerika weer groot te maken, moet de focus volgens Trump meer op de VS komen te liggen en minder op het buitenland. De VS moet zich daarom wat hem betreft minder gaan bemoeien met conflicten zoals die in het Midden-Oosten. Inmenging zorgt alleen maar voor chaos en instabiliteit, is hij van mening, en leidt uiteindelijk tot extremisme.
Wel wil hij tienduizenden Amerikaanse grondtroepen op IS afsturen en, zo suggereerde hij eens, 'iets heel extreems' te doen. Ook is hij van plan de banden met Rusland en Poetin aan te halen, en de teugels tussen de VS en de NAVO juist te laten vieren. Europa en Azië moeten meer gaan bijdragen aan de NAVO, de VS juist minder, vindt hij. Het geld dat hij hiermee bespaart, wil hij steken in het leger: dat moet uitbreiden tot 540.000 soldaten (zo'n 80.000 meer dan er nu zijn), nieuwe schepen en vliegtuigen.
Obamacare
Obamacare moet wat Trump betreft zo snel mogelijk de prullenbak in. Het gezondheidszorgbeleid van president Obama heeft volgens hem gefaald, nog altijd zijn veel Amerikanen niet verzekerd. In plaats daarvan wil hij belastingregels invoeren die het aantrekkelijker moeten maken voor Amerikanen om geld aan de kant te zetten voor de kosten van zorg en medicijnen. En die kosten mogen zij vervolgens aftrekken van de belasting. Maar de armere Amerikaan, die weinig of geen belasting betaalt, heeft hier niets aan.
Abortus
Vrouwen mogen hun zwangerschap van Trump niet afbreken. Hij wil een verbod op abortus en pleitte aanvankelijk zelfs voor een straf voor mensen die abortus plegen. Op dat laatste kwam hij later - op aandringen van zijn campagneteam - terug. Abortus is een zaak van de individuele staten, luidde de nieuwe lezing. Zijn huidige standpunt: abortus mag alleen bij 'verkrachting, incest en wanneer het leven van de moeder in gevaar is'.