economie

Dit is slechts het begin van verhoging pensioenleeftijd

Rotterdamse brandweermannen lopen een mars naar het stadhuis waar burgemeester Ahmed Aboutaleb een petitie in ontvangst zal nemen. De brandweerlieden willen betere afspraken over prepensioenen. Beeld ANP
Rotterdamse brandweermannen lopen een mars naar het stadhuis waar burgemeester Ahmed Aboutaleb een petitie in ontvangst zal nemen. De brandweerlieden willen betere afspraken over prepensioenen.Beeld ANP

Werknemers die na 1954 zijn geboren, zullen elkaar vandaag even bemoedigend toeknikken. Hun pensioenleeftijd gaat namelijk met drie maanden omhoog. Wat is er aan de hand? Vijf vragen aan economieredacteur Marco Visser.

Redactie

Waar komt deze maatregel vandaan?
"Dit is helemaal geen nieuwe maatregel. In de pensioenwet van 2012 staat dat de pensioenleeftijd verhoogd wordt als de levensverwachting van mensen stijgt. Het gevolg daarvan is dat iedereen die na 1954 is geboren, nu dus drie maanden langer door moet werken. Sterker nog, wie nu 25 is, moet waarschijnlijk tot zijn 72ste werken - onze levensverwachting stijgt flink."

Dus we wisten al dat dit ging gebeuren. Vanwaar de verbazing?
"Dit is de eerste keer dat de pensioenleeftijd wordt verhoogd als gevolg van een stijgende levensverwachting. We doen nu alsof het als een verrassing komt, maar we hadden in 2012 beter moeten lezen. Om het pensioenstelsel vitaal te houden, zijn dit soort maatregelen noodzakelijk. Of we moeten met z'n allen korter gaan leven: dat is ook een oplossing."

Wat betekent dit voor de pensioenfondsen die het geld verdelen?
"De AOW komt niet van de pensioenfondsen, maar van de staat. Toch is dit ook voor de fondsen prettig. Zij hoeven minder lang pensioen uit te keren. Dat is goed voor de dekkingsgraad: dat is de verhouding tussen de hoeveelheid geld die ze in de kas hebben, of hebben uitstaan in beleggingen, en de hoeveelheid geld die ze moeten reserveren voor de pensioenen nu en in de toekomst."

Maar het ABP kwam vandaag toch juist met een premieverhoging. Hoe zit dat?
"ABP is het pensioenfonds voor ambtenaren. Dat krijgt blijkbaar te weinig premie binnen om de pensioenen in de toekomst te betalen. Problemen met de dekkingsgraad dus. Je kunt dan twee dingen doen: de ambtenaren meer premie laten betalen of de pensioenen versoberen. Nu hebben ze het eerste gedaan.

"Ook hierover is ophef, omdat veel ambtenaren wijzen naar de mooie rendementen van het fonds. Voor dit jaar staan ze al op 9 procent winst. Maar mensen vergeten dat de verplichtingen van pensioenfondsen nog harder stijgen: omdat wij langer leven en de rente op hun geld in de kas erg laag is. Pensioenfondsen gebruiken deze rente om hun toekomstige rendementen te berekenen. Hoe lager de rente, hoe minder inkomsten, dus hoe zwaarder de verplichting om uit te keren weegt."

Jonge mensen zijn vaak bang dat er voor hen geen geld meer is als zij rond hun zeventigste klaar zijn met werken. Moeten zij zich nog steeds zorgen maken?
"Het pensioen bestaat uit AOW, dat je van de overheid krijgt, en een deel dat je zelf spaart, via pensioenfondsen bijvoorbeeld. De overheid houdt de AOW betaalbaar door de verhoging van de AOW-leeftijd. Den Haag kan er natuurlijk ook voor kiezen de AOW-leeftijd op 67 jaar te houden, maar dan moeten zij daarvoor meer geld opzij zetten. Dat is een politieke keuze.

"Het andere deel van het pensioen komt van de pensioenfondsen. Hoe toekomstbestendig dat is, daarover verschillen de meningen. Dat een forse verandering van het pensioenstelsel nodig is, lijkt wel zeker. Ook dat is een politieke beslissing. Kortom: bij de komende Kamerverkiezingen goed de programma's lezen."

Verdere verhoging AOW-leeftijd 'ridicuul'

De vakbonden vinden het tempo van de verhoging van de AOW-leeftijd veel te hoog en willen dat die afgeblazen wordt. "De versnelling van de verhoging van de AOW was al onacceptabel. Deze verhoging is echt ridicuul'', reageert de FNV. "Het tempo waarin de AOW-leeftijd nu stijgt, dat kan echt niet'', zegt het CNV.
De FNV verwacht dat verdere verhoging alleen maar tot meer oudere werklozen leidt en denkt dat een nieuw kabinet dit alsnog terugdraait. "Wij zien nu al genoeg mensen die op hun knieën naar de eindstreep moeten. Mensen kunnen niet opeens langer doorwerken alleen omdat CBS-cijfers dat zeggen.'' Het CNV stelt: "Zorg er eerst voor dat ouderen weer aan het werk kunnen en dat ook gezond kunnen doen tot aan de AOW-leeftijd.''
De partijen PVV en 50PLUS willen de verhoging terugdraaien. Maar dat kost volgens het Centraal Planbureau veel geld. De pensioenleeftijd terugbrengen naar 65 jaar zou jaarlijks 12 miljard euro kosten. De PvdA wil een flexibele AOW waarbij je tegen een korting weer op je 65e kunt stoppen, staat in haar verkiezingsprogramma.
Overheidsplatform Wijzer in geldzaken stelde vandaag vast dat weinig Nederlanders goed op de hoogte zijn van de verschuiving van de AOW-leeftijd. Uit onderzoek onder 1038 Nederlanders van 22 tot 66 jaar bleek dat ruim drie op de vijf het moment waarop ze AOW zullen krijgen te vroeg inschatten. Onder jongeren geldt dat voor bijna 90 procent van de ondervraagden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden