’Dit is onmenselijk en sneu, zo maak je turnsters kapot’

De al troebele relatie tussen de KNGU en Loes Linders is definitief verstoord. De 19-jarige Brabantse mag niet mee naar de WK in Stuttgart.

Fred Buddenberg

In huize Linders weten ze het zeker: de gymnastiekunie KNGU heeft er alles aangedaan om dochter Loes buiten de WK-selectie te houden. Na twee dagen plussen en minnen kwam de bond met een uitkomst, waarin slechts een reserverol was weggelegd voor de Brabantse turnster, vorig jaar op de WK in Aarhus nog de beste Nederlandse in de meerkamp. „Het is onmenselijk”, zei moeder Lea Linders. „Ik denk dat Loes het nu wel voor gezien houdt in Nederland.”

Volgens Lea Linders is de gehanteerde rekenmethode van de KNGU niet reglementair en krijgt de zaak wellicht nog een staartje. De vakbond NL.sporter is al ingelicht en Linders verwacht dat Frank Louter, de trainer van het Zoetermeerse Pro Patria, nog op de deur van het bondsbureau in Beekbergen zal aankloppen. Door het ’gegoochel met cijfers’ van de bond viel ook zijn pupil Stephanie Tijmes buiten de WK-boot.

Linders: „In de reglementen staat dat de rangorde na de NK in Nijmegen en de interland in Vittel bepalend was voor de selectie. Dat paste kennelijk niet in hun straatje en zijn ze teruggevallen op de cijfers. De turnsters zouden zaterdag na de interland in Vittel horen hoe de selectie eruit zag. Maar ze hebben twee dagen nodig gehad om tot een voor hen bevredigend lijstje te komen. Dat moet hogere wiskunde zijn geweest. Ik vraag me af of dat zo maar mag. Zo maak je turnsters kapot.”

Na het wegvallen van Berber van de Berg (gestopt) en Thanee Masela (geblesseerd) leek er geen vuiltje aan de lucht voor Linders, die in het verleden veelvuldig in de clinch lag met de bond. Ze koos vaak haar eigen weg en dat werd haar niet door iedereen in dank afgenomen. Zo wisselde ze vaak van club – momenteel traint ze in Gent bij René Poutsma – en zegde ze af voor de EK eerder dit jaar in Amsterdam. Dat evenement paste niet in haar voorbereiding op de WK, van 2 tot 10 september in Stuttgart.

In Uden, de woonplaats van Linders, zijn ze ervan overtuigd dat de eigenzinnige turnster is afgerekend op haar altijd al troebele relatie met de officials. Kwade genius in de ogen van Lea Linders is Esther Heijnen, de trainster van De Hazenkamp in Nijmegen en technische adviseur van de bond. Heijnen zou niet kunnen verkroppen dat Linders na twee jaar wegging bij De Hazenkamp en die periode later omschreef als een tijd waarin ze niets had geleerd.

Lea Linders: „Het is toch te gek dat één persoon bepaalt wat er gebeurt. Zij heeft haar zin, haar twee turnsters (Verona van de Leur en Anne Tritten, red) zitten in de selectie.” Topsportmanager Henk Kort verklaarde tegenover het ANP dat de selectie is samengesteld aan de hand van een vooraf bepaald rekenmodel. „Het was close als het om de plaatsen vier, vijf en zes gaat. Maar ook als we naar de plaatsingscijfers kijken komen we tot dezelfde volgorde”, aldus Kort.

Naast Van de Leur en Tritten bestaat de selectie voor de WK uit Lichelle Wong, Marrit Ewald, Petra Witjes en Sanne Wevers. Die laatste is nog altijd niet helemaal fit en turnde afgelopen zaterdag in Vittel, net als op de NK, slechts op twee toestellen. En toch kreeg zij de voorkeur boven Linders. „Als ze de rangorde hadden gehanteerd was Loes vijfde geworden”, aldus Lea Linders. „Maar ze is niet beoordeeld op haar turnen, ze hebben haar om persoonlijke laten afvallen. Dat vind ik zo sneu.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden