'Dit is het moment voor één patiëntenclub'

Scheidend directeur CG-Raad roept collega's op om veld te ruimen voor nieuw elan

INTERVIEW | SYTSKE VAN AALSUM

Hij stond vijf jaar lang op de bres voor chronisch zieken en gehandicapten en was niet te beroerd om af en toe de knuppel in het hoenderhok te gooien. Dat doet hij nu weer. Ad Poppelaars vertrekt vandaag als directeur bij de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad). En hij vindt dat zijn collega-directeuren van de andere drie koepelorganisaties zijn voorbeeld moeten volgen. Om ruimte te maken voor één nieuwe directeur van één organisatie. "Grote veranderingen zijn nodig nu wij zo te grazen worden genomen door dit kabinet."

De CG-raad is met ruim 180 aangesloten organisaties - die samen 600.000 leden hebben - een grote speler op het veld. Of, straks: was, want de CG-raad raakt door de bezuinigingen driekwart van zijn mensen kwijt. "Dat betekent dat we moeten reorganiseren en van de nood een deugd moeten maken. Dit wordt een periode die om een nieuw elan vraagt. Dus moet er ook plaats komen voor nieuwe mensen en nieuwe ideeën in de beweging en in de werkorganisaties."

Dat geldt wat Poppelaars betreft niet alleen voor de CG-Raad. Die is "al heel lang" bezig met het bundelen van de krachten met die van patiëntenplatform NPCF, en de Platforms VG en GGz. Er wordt al op allerlei terreinen samengewerkt, maar tot een fusie is het nog niet gekomen. "Terwijl die noodzaak er juist nu is. Door de bezuinigingen moet je die stap nemen, je hoeft dan ook minder te reorganiseren", zegt Poppelaars.

Die nieuwe organisatie zal ook beter in staat zijn om met één mond te spreken en te ageren tegen het bezuinigingsbeleid van minister Schippers van volksgezondheid. "Natuurlijk hebben we allemaal onze eigen achterban en onze eigen speerpunten. Zo zijn ze bij het Platform GGz bang dat de rolstoelers het zullen overnemen. Bij het Platform VG spelen de belangen van ouders van gehandicapte kinderen een rol. En de NPCF richt zich op de zorgconsument. Wij leggen onze prioriteit bij chronisch zieken en gehandicapten. Als je zorg en voorzieningen voor hen verbetert, dan profiteren alle groepen daarvan."

"De verschillen zijn overbrugbaar", denkt Poppelaars, "mits je de persoonlijke belangen opzij zet. Ik hoop dat de fusie binnen twee, drie maanden gaat lukken." Nee, hij heeft nog niets gehoord van zijn drie collega-directeuren, sinds hij ze vorige week opriep "hun persoonlijke belangen ondergeschikt te maken aan de kwetsbare achterbannen en de werkgelegenheid voor onze medewerkers".

De Platforms VG en GGz waren gisteren moeilijk bereikbaar, maar de NPCF liet bij monde van een woordvoerster weten dat directeur Wilma Wind op haar stoel blijft zitten. "We zijn erg voor samenwerking en we begrijpen de moeilijke situatie waarin de CG-Raad verkeert. Maar ook wij moeten nu op volle kracht vooruit en dan is het belangrijk om de mensen die je nu in huis hebt, daar ook te houden. Dit is niet het moment om op te stappen."

Mocht de fusie toch niet doorgaan, dan kan de patiëntenbeweging straks geen vuist meer maken, vreest Poppelaars. "Dit kabinet legt de prioriteit bij boekhouden, het lost geen problemen op, maar schuift ze door naar de volgende generatie. Het heeft de mond vol van participatie van gehandicapten, maar financieel worden we de zwakste partij. We hebben het gevoel dat ze ons monddood willen maken, dat ze af willen van kritische denkers."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden