'Dit is geen praten maar pr van Israël'

interview 'Geloof Peres niet; Israël belooft ons al 20 jaar snelle vrede'

Eén ding moeten ze goed begrijpen, de Kamerleden die vanavond debatteren over de vraag hoe Nederland het Palestijns-Israëlische vredesproces kan bevorderen. "Er ís helemaal geen vredesproces. De huidige onderhandelingen zijn pr van Israël, bedoeld om de kolonisatie van de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem te kunnen voortzetten. Op deze manier is vrede uitgesloten."

Aan het woord is Shawan Jabarin, directeur van Al-Haq, de oudste Palestijnse mensenrechtenorganisatie. De instelling won in 2009 de Nederlandse Geuzenpenning, voor de strijd tegen onderdrukking. De directeur waarschuwt voor de praatjes die de Israëlische president Sjimon Peres vorige week in ons land verkocht. Vrede is snel haalbaar, beloofde Peres. "Maar die mythe houdt Israël ons al twintig jaar voor", sneert Jabarin.

De werkelijkheid, zegt de activist, is dat het aantal kolonisten tijdens de onderhandelingen de laatste twintig jaar is verdrievoudigd, van 220.000 naar 650.000. En nog steeds schieten de nederzettingen als paddestoelen uit de grond. Daar komt bij dat Israël fundamentele rechten van de Palestijnen schendt, bijvoorbeeld door hun drinkwater achter te houden, en door hen te verdrijven en te vermoorden.

De ongelijkheid is stuitend, zegt Jabarin. Terwijl Israël zonder structurele gedragsverbetering het vredesoverleg in kon, kregen de Palestijnen een stevige beperking opgelegd: ze mochten geen aansluiting zoeken bij internationale organisaties als het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Juist bij dat Strafhof zouden de Palestijnen hun recht kunnen halen, omdat ze de Israëlische bezetter zouden kunnen aanklagen voor oorlogsmisdaden.

Jabarin vindt het daarom een grote fout dat de Palestijnse president Mahmoed Abbas, onder druk van de Verenigde Staten en Israël, met deze voorwaarde heeft ingestemd. "Hoe kan een politicus nou aan burgers vragen om geen vervolging te zoeken voor ernstige schendingen van hun rechten? Het is alsof er iemand bij je inbreekt, en als je dan de politie belt, bindt die je handen vast zodat de inbreker ook de rest van je huis kan leegroven. Ongelofelijk."

Het vredesproces is 'een stok om de Palestijnen te slaan', constateert Jabarin. "De deur naar juridische bescherming ging op slot, de Israëlische misdaden bleven. Geen recept voor duurzame vrede."

Alleen financiële prikkels en een boycot kunnen Israël tot inkeer brengen, denkt de activist. Hij wil daarom zijn hartelijke dank overbrengen aan het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning DHV, dat zich vorige maand onder druk van de Nederlandse overheid terugtrok uit een bouwproject in het bezette Oost-Jeruzalem.

Bemoedigend vindt Jabarin het ook dat de Europese Unie producten uit nederzettingen wil etiketteren, dat ze bedrijvigheid in de bezette gebieden wil ontmoedigen en dat ze geen subsidies meer uitkeert aan kolonisten. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry wil dat de EU die subsidies herstelt, 'in het belang van het vredesproces'. "Nederland moet daar niet intrappen", zegt Jabarin. "Amerika is op de hand van Israël - daarom delven wij Palestijnen al twintig jaar het onderspit."

Kamerdebat over advies: Ontzie Israël niet
Als Israël de illegale nederzettingen blijft uitbreiden, moet Nederland in Europees verband zijn economische betrekkingen met het land bevriezen of zelfs terugschroeven. Vanwege internationale juridische plichten moet de Europese Unie ook de import van producten uit de nederzettingen verbieden. Daarbij mogen de 'historische banden en verbondenheid' tussen Nederland en Israël 'geen reden zijn Israël te ontzien' als het rechtsregels schendt. Zo luiden de kernpunten uit een advies dat de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), een belangrijk Nederlands adviesorgaan voor buitenlands beleid, in maart uitbracht. Tweede Kamerleden gaan er vanavond over in debat met minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken. Het zal ook gaan over het verbod op gesprekken met de Palestijnse organisatie Hamas. De AIV vindt dat deze democratisch gekozen groep mee mag praten over vrede.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden