Dit is geen padvindersreis

Familieleden zijn bezorgd over de Nederlandse militairen in Irak. Maar voortijdig vertrek is geen optie.

UTRECHT - Natuurlijk maakt Hilde Dudart zich zorgen over haar oudste zoon, Danny (29). Elke keer als ze het woord 'Irak' opvangt, spitst ze haar oren. ,,Dit is wat-ie wil; daar hebben we ons bij neergelegd. Hij heeft zijn vriendin wél beloofd om voorlopig niet meer op uitzending te gaan.”

Ook voor Jan Kievith, vader van soldaat I Mark (22), is een voortijdig vertrek van Nederlandse militairen niet aan de orde. ,,We kunnen ons nu niet terugtrekken en de mensen daar in de kou laten staan. Realiseer je wel dat dit geen padvindersreis is.”

De Kamer debatteert deze week over de militairen in Zuidoost-Irak. De gewelddadigheden elders in Irak kunnen twijfel zaaien over het blijven van de 1275 militairen van Stabilisation force-3. Volgens een peiling voor de tv-rubriek Nova is bijna 60 procent van de ondervraagden vóór spoedige terugkeer van de militairen. Als er een aanslag zou worden gepleegd, vindt 67 procent dat Nederland zich uit Irak moet terugtrekken. Vooralsnog is het relatief rustig in de provincie Al Muthanna en hebben de militairen geen schrammetje opgelopen.

Donderdag schoten de militairen terug toen een overheidsgebouw in de provinciehoofdstad As Samawah met klein kaliber munitie werd beschoten. Zaterdag kon het ministerie van defensie de aanhouding melden van vier personen die een mortier en munitie bij zich hadden.

Defensie doet zijn best om met positieve berichten en peptalk het moreel onder het thuisfront hoog te houden. Onrust thuis heeft immerszijn weerslag op de militairen. Zaterdagavond verscheen de commandant van het Nederlandse detachement, luitenant-kolonel Richard van Harskamp, live in de journaals van NOS en RTL. Van Harskamp kan het 'zeer goed begrijpen' dat familieleden zich zorgen maken. Zijn militairen zijn echter 'professionals van de bovenste orde' en Van Harskamp zal er 'alles aan doen om ze veilig thuis te krijgen'.

De televisiejournaals waren ook als enige media toegelaten tot de contactdag van het Thuisfrontcomité. Zo'n driehonderd familieleden bezochten de dag, vijf keer zoveel als gebruikelijk. Het door vrijwilligers gerunde comité merkt toenemende bezorgheid. De afgelopen week zijn er 130 telefoontjes binnengekomen, het merendeel na de gijzeling van Japanse burgers.

Commandant Van Harskamp zal zijn militairen vragen om wat vaker met thuis te bellen. De communicatie tussen militairen en thuisfront verloopt overigens minder gesmeerd dan de rechtstreekse tv-uitzendingen. Contact via e-mail gaat moeizaam. Familieleden kunnen zelf niet naar Irak bellen, maar alleen gebeld worden.

Hilde Dudart: ,,Danny stelde ons gerust: waar hij zit, is het rustig. De Irakezen daar zijn heel blij met hun komst. Ze zwaaien en zijn volgens Danny heel erg vriendelijk. Maar als je de berichten volgt, komt het wel steeds dichterbij. Het blijft spannend.”

Jan Kievith zou het 'doodzonde' vinden als zoon Mark en diens collega's eerder dan juni de aftocht blazen. ,,Zoals ze nu bezig zijn om de bevolking daar te helpen, dat is geweldig. Nederland biedt de helpende hand en wordt door de bevolking niet gezien als een bezettende macht. Als je nu weggaat, dan blijf je dit soort brandhaarden in de wereld houden. Maar ik weet niet of ik er nog zo over denk als er echt wat gebeurt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden