Dit is de treurigste dag van 2006

Baalt u van het sombere winterweer? Staat u nog rood na dekerstdagen? En voelt u zich schuldig over de eerste gesneuveldenieuwjaarsvoornemens? Geen zorgen, het is allemaal verklaarbaar.Vandaag is namelijk de meest deprimerende dag van het jaar.

Althans, dat beweert Cliff Arnall, een Britse psycholoog diezich heeft gespecialiseerd in winterdepressies. Arnall, verbondenaan de universiteit van Cardiff, heeft een formule ontwikkeldwaarmee hij de treurigste dag van het jaar kan berekenen. Ditjaar rolt daar 23 januari uit.

Arnall komt met zeven variabelen op de proppen die een datumverbinden aan het dieptepunt van onze gemoedstoestand: het weer,schulden, maandsalaris, tijd sinds kerstmis, tijd sinds hetmislukken van een voornemen, motivatieniveau en de noodzaak omactie te ondernemen. Je hoeft ze alleen nog in de juiste volgordete zetten, met de juiste rekentekens ertussen.

Arnall redeneert als volgt. Hoewel de dagen na 21 decemberlanger worden, brengt januari vooral veel donkere wolken. Demeeste mensen houden hun goede voornemens bovendien maar zes ofzeven dagen vol, de echte diehards gaan na een week of drie voorde bijl. Verder zijn de positieve gevoelens van de kerstvakantieeind januari wel uitgewerkt. Arnall: “Na de festiviteiten rondkerst en oud en nieuw, en het maken van goede voornemens, wordenmensen al gauw weer met de realiteit geconfronteerd. Die valtsamen met donkere wolken en de afschriften van de kerstinkopen.“

Psycholoog Ybe Meesters, hoofd van de polikliniekwinterdepressies van het Academisch Ziekenhuis Groningen, is nietonder de indruk. “De aannames in deze formule zijn niet hard temaken. Neem alleen al 'het weer'. Dat is erg onvoorspelbaar.Natuurlijk merken mensen in januari vaak dat ze zich niet aan hungoede voornemens kunnen houden. En januari is ook één van dedonkere maanden. Maar ik heb er moeite mee dat dan precies de23ste de treurigste dag zou zijn.“

Arnall is ondertussen niet te stuiten. Hij heeft ook alformules ontwikkeld voor de meest gelukzalige dag van het jaaren de beste dag voor het maken van goede voornemens. Eénkanttekening: Arnalls formules gelden strikt genomen alleen voorGroot-Brittannië. Aan deze kant van het kanaal kan het zomaareen dagje eerder of later zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden