Dit is de Russische brigade waar de Buk-raket die MH17 uit de lucht schoot vandaan kwam

Leden van de 53ste brigade. Beeld Trouw
Leden van de 53ste brigade.Beeld Trouw

De Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, was afkomstig van de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk, meldde het Joint Investigation Team (JIT) vandaag. Wat is dat eigenlijk voor een brigade?

De superlatieven waren niet van de lucht toen in het voorjaar en de zomer van 2014 militaire konvooien door Zuid-Russische steden en dorpen trokken richting Oekraïense grens. Talloze automobilisten en toevallige passanten filmden het langsdenderende materieel. Met een paar muisklikken zijn er op sociale media vele foto’s en filmpjes van te vinden.

Naarmate het conflict in het oosten van Oekraïne verder uit de hand liep, registreerden toevallige waarnemers steeds meer zwaar materieel. Daaronder ook de Buk-raketinstallaties die volgens het Joint Investigation Team dat de MH17-ramp onderzoekt afkomstig zijn van de 53ste luchtafweerbrigade. Die heeft haar basis vlakbij de stad Koersk. Een van die installaties is geïdentificeerd als de Buk Telar die op 17 en 18 juli 2014 veelvuldig is gefotografeerd en gefilmd in Oost-Oekraïne en die volgens de onderzoekers vlucht MH17 heeft neergehaald.

Gemanipuleerd

Rusland ontkent niet alleen glashard de bevindingen van het MH17-onderzoek, maar ook dat welk Russisch militair materieel dan ook in 2014 of daarna is ingezet op Oekraïens grondgebied. Het Russische ministerie van defensie verwijt de onderzoekers dat die zich baseren op handig gemanipuleerde beelden uit sociale media en roept hen op zich ‘aan de feiten’ te houden. Het ministerie van buitenlandse zaken noemt het onderzoek ‘vooringenomen’ en de beschuldigingen ‘ongegrond’. De Russen blijven herhalen dat zij zelf al bewijs hebben geleverd dat Oekraïne, niet Rusland, schuldig is aan het neerschieten van de MH17, zelfs al spreken talrijke ooggetuigen dat tegen.

De 53ste luchtafweerbrigade bestaat sinds 1967, toen ze werd opgezet op het grondgebied van de toenmalige Sovjetrepubliek Armenië. Kort daarop werd de brigade overgeplaatst naar Oost-Duitsland, om daar te blijven tot 1992. Na de terugtrekking van de Sovjettroepen kreeg ze Koersk als thuisbasis. Tussen 1992 en 1994 zijn de manschappen ingezet tijdens de oorlog in de naar afscheiding strevende Georgische regio Abchazië.

In 1986 is de Buk-raket toegevoegd aan het arsenaal van de 53ste brigade, die sinds 2013 onder het commando staat van de 42-jarige kolonel Sergej Moetsjkajev. Zijn naam wordt genoemd in het rapport dat onderzoeksplatform Bellingcat in 2016 uitbracht over de verantwoordelijken voor het neerhalen van de MH17. Volgens Bellingcat is het vrijwel zeker dat niet hij, maar iemand hoger in rang het bevel voor de lancering heeft gegeven.

Lees ook:

Nederland laat diplomatieke spierballen rollen na bevindingen MH17

Het internationale Joint Investigation Team (JIT) bracht vandaag cruciale informatie naar buiten over de Russische militaire betrokkenheid bij de vliegramp. Het kabinet liet na de bekendmaking van het onderzoek de diplomatieke spierballen rollen.

De rechtszaak rond MH17 zal nog veel voeten in de aarde hebben

De rechtszaak rond MH17 tegenhouden, kan Rusland niet. Maar het is de vraag of eventuele veroordeelden ooit hun straf ondergaan. Vijf vragen en antwoorden over hoe het MH17-proces nu verdergaat.

Buk-raket die MH17 neerhaalde was afkomstig van Russische brigade uit Koersk

Met de uitkomst van het onderzoek van het JIT is het aantal verdachten van ruim honderd teruggebracht naar ‘enkele tientallen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden