Dit is de ploeg van Trump

De belangrijkste ministers die hij de afgelopen maand vroeg voor zijn regering hebben naam gemaakt in de financiële wereld of als ijzervreters in het leger.

BAS DEN HOND

Ben Carson

Ben Carson (65) groeide straatarm op, maar schopte het tot beroemd neurochirurg. Dankzij een boek en een film werd hij een voorbeeld voor veel zwarte Amerikanen. Na zijn pensionering gaf hij in toespraken zijn conservatieve mening over de toestand in Amerika. Als presidentskandidaat werd hij overvleugeld door Trump, die hij daarna steunde.

undefined

Tom Price

Gezondheidszorg

Tom Price (62) is een chirurg die de politiek in ging omdat hij in zijn praktijk last had van de regels die uit Washington kwamen. Hij vertegenwoordigt een district in Georgia in het Congres. Daar was hij een fel criticus van Obamacare en ontwikkelde zijn eigen alternatief. Hij krijgt nu de bevoegdheid het uit te kleden nog voor het Congres het officieel afschaft.

undefined

Betsy DeVos

Onderwijs

Betsy DeVos (58) heet van huis uit Prince, ze komt uit een rijke familie van Nederlandse afkomst in Michigan. Ze was actief in de Republikeinse partij in die staat en is een groot voorstander van vrije schoolkeuze, waarbij niet woonplaats, maar de voorkeur van de ouders bepaalt waar een kind naar school gaat.

undefined

James Mattis

Defensie

James Mattis (66) was tot drie jaar geleden een van de hoogste generaals van de VS: commandant van de troepen in het Midden-Oosten en Afghanistan. President Obama ontsloeg hem omdat hij al te kritisch stond tegenover het akkoord dat kernwapens uit handen van Iran moet houden. Hij staat een harde lijn voor, maar pleitte bij Trump tegen martelen van terreurverdachten.

undefined

Jeff Sessions Justitie

Jeff Sessions (69) werd in 1996 in Alabama gekozen tot lid van de Senaat, het instituut dat tien jaar eerder zijn benoeming tot rechter had geblokkeerd, omdat hij racistische uitspraken zou hebben gedaan. Hij vindt dat het ministerie van justitie onder Obama te slap was in de strijd tegen criminaliteit en drugs. Hij was de eerste senator die Trump steunde.

undefined

John Kelly

Binnenlandse Veiligheid

John Kelly (66) weet wat oorlog is. Hij leidde gevechten in Irak en verloor een zoon in Afghanistan. Maar politiek is hem ook niet vreemd. Hij was persoonlijk assistent van twee ministers van defensie. Als commandant van Southcom, dat over Midden- en Zuid-Amerika gaat, verdiepte hij zich in de smokkel van mensen en drugs naar de VS en hoopte, met president Obama, op de sluiting van Guantánamo Bay.

undefined

Steve Mnuchin

Financiën

Steve Mnuchin (53) verdiende zijn eerste miljoenen bij de bank Goldman Sachs, en begon daarna voor zichzelf als investeerder in onder meer films. Na de kredietcrisis kocht hij een noodlijdende bank, die onder de naam OneWest in opspraak kwam door hardvochtig beleid bij klanten die achterliepen met hun hypotheek.

undefined

Andy Puzder

Werkgelegenheid

Andrew Puzder (66) begon als advocaat en is nu de directeur van CKE restaurants, dat een aantal fast food ketens heeft. Hij schreef een boek over banen scheppen en vindt dat het ondernemingsklimaat in de VS leidt onder een overmaat aan regelgeving. Hij is ook tegen verhoging van het minimumloon naar 15 dollar per uur.

undefined

Wilbur Ross

Handel

Wilbur Ross (79) werd steenrijk (2,9 miljard dollar) door te investeren in zieltogende bedrijven. Hij begon zijn carrière als adviseur bij de Rothschildbank. In die tijd onderhandelde hij met Donald Trump, met wiens casino's het slecht ging. Hij behoedde hem voor een persoonlijk faillissement, dat Trumps imago als zakenman om zeep zou hebben geholpen.

undefined

Reince Priebus

Stafchef Witte Huis

Reince Priebus (44) was de afgelopen zes jaar voorzitter van de Republikeinse Partij. In die functie moest hij zorgen dat de verdeeldheid in de partij niet ten koste ging van de organisatie en het fondsenwerven. Het was een huzarenstuk dat hem zelfs lukte in de periode dat de door velen verafschuwde Donald Trump de genomineerde presidentskandidaat was.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden