Dit is de nieuwe Kjeld Nuis, en die kent geen twijfel meer

null Beeld EPA
Beeld EPA

Bij zijn olympisch debuut won Kjeld Nuis meteen een gouden medaille op de 1500 meter. Door mentale begeleiding is zijn zelfvertrouwen flink toegenomen.

Kick Hommes

Bij alle anderen stonden de mondhoeken strak, maar bij Kjeld Nuis speelde gisteren een glimlach rond de mond vlak voor de start van zijn olympische 1500 meter. Het was een glimlach vol zelfvertrouwen. Want Nuis wist, al zei hij dat niet hardop: niemand kan mij verslaan.

En dat bleek ook zo te zijn. Als favoriet én debutant was hij de beste op de schaatsmijl, iets wat niet voor iedereen in die positie is weggelegd op het koningsnummer. Het leek alsof het hem allemaal te makkelijk afging. Snelle rondjes, paf. Scherpe bochten, paf.

Nieuwe Nuis

Het is de ‘nieuwe Nuis’. Want winnen op de echt belangrijke momenten lukte jarenlang niet. Pas vorig jaar, acht jaar na zijn entree in het internationale circuit, wist hij de grote prijzen te winnen. Hij werd toen, op dezelfde baan als gisteren, wereldkampioen op de 1000 en 1500 meter. Dat gaf druk voor de Spelen, erkende Nuis, maar ook veel zelfvertrouwen. Dat laatste hielp hem gisteren aan de overwinning.

Nuis had in het verleden ook ­weleens te veel zelfvertrouwen. Dan ging het in zijn hoofd mis. Kon hij de druk niet aan, ging hij te veel nadenken tijdens een rit. Die twijfel probeerde hij weg te nemen door kracht te ontwikkelen, maar juist dan kwam hij in de verkramping terecht.

Rust in het hoofd

Nuis vond de oplossing in mentale begeleiding. Daar koos hij zelf voor, ervan overtuigd dat hij met rust in zijn hoofd op belangrijke momenten wel kon winnen. De prijs die hij betaalde voor een verkeerde voorbereiding was namelijk te hoog geweest. Zo miste hij vier jaar geleden de ­Spelen op 0,02 seconde. Het was de tweede keer dat hij niet naar de Spelen mocht. In 2010 kwalificeerde hij zich wel, maar had hij geen beschermde status. Toen werd Jan Bos in zijn plaats aangewezen.

Het toegenomen zelfvertrouwen zorgt er ook voor dat Nuis kan schaken. Hij is tactisch zo sterk, dat hij kan spelen met zijn ritten. Vóór de rit van gisteren hoopte hij op een start in de buitenbocht, waardoor hij bij de eerste kruising achter zijn tegenstander aan kon rijden. Dat was precies wat er gebeurde.

De Japanner Takuro Oda ging de eerste 300 meter mee, maar daarna kon Nuis jagen. Hij reed zijn eerste ronde zo hard als ware de mijl een 1000 meter. Al voor het ingaan van de bocht na de kruising was Oda zoekgereden. Het rondje ging in 25 seconden, een seconde sneller dan alle concurrenten. Coach Jac Orie schrok ervan. Hij zou weleens te hard van start zijn gegaan.

Afbluffen

Maar dat was afbluffen, uiteindelijk. Ervoor zorgen dat de tegenstander niet dichtbij zou kunnen komen en zelf het gevoel krijgen dat hij er echt alles aan gedaan had om te winnen. Hij moest het wel bijna bekopen in de laatste bocht. Toen dacht Nuis alleen maar ‘niet vallen, niet vallen’. Het gat met nummer twee Patrick Roest was uiteindelijk 0,85 seconde. Een groot verschil, wat Nuis zelf ook verbaasde.

De stylist Nuis (28) heeft een bijna on-Nederlands diepe zit. Het gevolg van jarenlange training uiteraard, maar hij zegt zelf dat zijn skateverleden hem ook geholpen heeft. Hij heeft er zijn fijne motoriek deels aan overgehouden. Zo moest hij, toen hij als jonge schaatser nog bij het gewest trainde, over de rand van de reclameborden langs een voetbalveld lopen. Hij kon het feilloos, zijn trainingsmaatjes vielen er meteen van af. “Ik was wel gewend over die randjes te grinden.”

Dat skaten, dat hoorde bij de ‘oude Kjeld’, in zijn jonge jaren vanaf een jaar of zeven. Maar hij was ook in het schaatsen een branieschopper, een jongen van de blingbling. In zijn eerste jaar bij de senioren behaalde hij meteen podiumplekken. Dan heb je recht van spreken.

Nuis won gisteren, als er dan toch een kanttekening moet volgen, ook bij afwezigheid van de geschorste Rus Denis Joeskov. “Ik hou ervan tegen hem te racen. Maar nee, ik mis hem niet”, zei hij. Nuis kreeg na afloop een felicitatie van Joeskov, via een Russische journaliste. Hij typte iets terug. Wat? Dat bleef geheim.

Zilver voor roest na gecompliceerde breuk

Verrassende tweede op de 1500 meter was Patrick Roest, die al in de vierde rit reed. In september liep hij twee grote en tien kleinere breuken in zijn arm op. Hij was tijdens een skeelertraining tegen een tractor gebotst. “Dit had ik natuurlijk gehoopt, maar ik was al blij dat ik hier mocht zijn. Ik was heel zenuwachtig op de tribune.” Koen Verweij viel zwaar tegen. “Ik kwam niet in mijn ritme. Na het Olympisch Kwalificatie Toernooi kreeg ik gordelroos en daar heb ik net te lang mee doorgelopen. Gelukkig zit ik er niet zo dichtbij als in Sotsji.” Daar kwam hij 0,003 seconde te kort voor het goud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden