Dit is de man achter de voorpagina van Charlie Hebdo

Tekenaar Luz (l) en columnist Patrick Pelloux tijdens de presentatie van de voorpagina van de nieuwe Charlie Hebdo.Beeld afp

Renald 'Luz' Luzier (43) tekende de cartoon voor de nieuwe Charlie Hebdo die vandaag is verschenen. "Ik wist eerst niet of ik het wel zou kunnen."

Het tekenen van de prent was geen makkelijke opgave, vertelde de tekenaar. Pas na een paar dagen lukte het hem.

"Ik wilde het personage tekenen, Mohammed, dat is nu eenmaal mijn personage. Daarna schreef ik erboven 'Tout est pardonné' (alles is vergeven, red.) en begon ik te huilen. Toen hadden we hem, die verdomde voorpagina", vertelde Luz geëmotioneerd.

Muziekliefhebber
Renald Luzier werkt al twintig jaar voor Charlie Hebdo. Daarnaast tekent hij voor bands als Polémix et La Voix Off, die politieke satire op muziek zetten. Luz is een groot muziekliefhebber die ook af en toe als dj opduikt in het Parijse nachtleven. Begin jaren negentig trok hij naar de Franse hoofdstad, waar hij als tekenaar aan de slag ging bij het satirische blad La Grosse Bertha. Daar ontmoette hij de mensen met wie hij in 1992 Charlie Hebdo nieuw leven in zou blazen.

Het was zijn verjaardag die Luz vorige week het leven redde. Hij kwam daardoor, zoals vaker, te laat op de noodlottige redactievergadering waar vorige week twaalf mensen werden neergeschoten. Net nadat de aanvallers op de vlucht waren geslagen arriveerde Luz.

Twijfel
Bij het maken van de nieuwe editie sloeg de twijfel toe, vertelde de tekenaar. Is dit echt het moment om een nieuwe editie van Charlie Hebdo te maken? Is het gepast om snel opnieuw te beginnen en het symbool van de aanslag te bestrijden? "Een symbool met een symbool beantwoorden, zo is Charlie niet. Maar we zullen het uitbrengen. Ik zal mezelf ertoe dwingen."

De nieuwe editie ligt vandaag in de schappen. In Parijs is vanochtend een stormloop ontstaan op het satirische blad, waarvan deze week maar liefst vijf miljoen exemplaren worden gedrukt. Op de voorpagina staat opnieuw een cartoon van de profeet Mohammed, die huilt en een bordje vasthoudt met de tekst 'je suis Charlie'.

"Ik ben niet ongerust over de cover", vertelde Luz tijdens de persconferentie. "Gewoon omdat ik denk dat de mensen wel intelligent genoeg zijn. Daar vertrouwen we op. De mensen die deze aanslag gepleegd hebben, hebben gewoon geen humor."

Symbool van de vrijheid van meningsuiting
Het is moeilijk nu met Charlie Hebdo als symbool van de vrijheid van meningsuiting geafficheerd te worden, zei de tekenaar. "De hele wereld kijkt naar ons. We zijn symbolen geworden, net als onze tekeningen."

Toch, of wellicht juist daarom, zullen de overgebleven redactieleden van Charlie Hebdo blijven tekenen. "Het is onze taak om het kleine van de mens centraal te stellen. Als we op één manier trouw moeten zijn aan degenen die er niet meer zijn, is het door trouw te blijven aan de geest van het blad: mensen laten lachen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden