Dit is de kleinste legpuzzel ter wereld

null Beeld Karlsruhe Institute of Technolog
Beeld Karlsruhe Institute of Technolog

De puzzel op deze foto lijkt zo op het eerste gezicht niet al te ingewikkeld, zij het dat de puzzelstukjes niet groter zijn dan een zandkorrel. Met drie stukjes ter grootte van een millimeter per stuk is dit waarschijnlijk de kleinste puzzel ter wereld.

Redactie

Duitse wetenschappers van het Karlsruhe Institute of Technology zijn erin geslaagd om met een mal dit soort minuscule voorwerpen te ontwikkelen. Zij zochten een manier om extreem kleine voorwerpen uit een mal te verwijderen.

Normaal gesproken wordt hete kunststof of heet metaal onder hoge druk in een mal gegoten. Wanneer het materiaal dan is afgekoeld, wordt het uit de vorm gehaald. Dit proces is bij extreem kleine mallen vaak lastig. Deeltjes moeten aan elkaar verbonden worden met een laagje plastic of metaal, zodat het eenvoudiger is ze weer uit de mal te halen, zonder te breken. Een precies en kostbaar proces.

De wetenschappers hebben nu een manier ontwikkeld om met behulp van metalen plaatjes de delen uit de mallen te 'trekken'. Hierdoor is het mogelijk voorwerpen ter grootte van een zandkorrel te vormen. Ze vormen zichzelf via röntgen-lithografie, een werkwijze die vergelijkbaar is met de werkwijze die gebruikt wordt bij de productie van microchips.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden