’Dit is allemaal heel normaal voor ons’

De Zuid-Koreaanse regering heeft hard gereageerd op de kernproef van de noorderbuur. Sommige Koreanen maken zich zorgen, maar velen reageren opvallend laconiek.

De buschauffeur heeft de radio aan, en luistert naar een rechtstreekse uitzending over de Noord-Koreaanse kernproef. De Koreaanse politieke partijen geven juist een officiële reactie. „Dit keer betekent het gedrag van Noord-Korea een serieuze dreiging. Het brengt niet alleen de veiligheid en vrede van het gehele Koreaanse schiereiland in gevaar, maar van heel Noordoost-Azië”, zo klinkt het op de radio. Verder vallen de woorden „onacceptabel” en „provocatie”. „Als de kernproef echt blijkt, zal Noord-Korea de volle verantwoordelijkheid moeten dragen voor deze idiote actie”, dreigt de woordvoerder van de president.

De buschauffeur, die geconcentreerd naar de radio heeft geluisterd, moet lachen op de vraag of hij zich zorgen maakt. „Nee, helemaal niet. Ik ben niet bang. Escalatie? En dan? We kunnen toch niets doen. Zuid-Korea is klein. Wat er gaat gebeuren hangt af van wat de rest van de wereld doet.”

Een andere man zegt ook niet bang te zijn. „Het buitenland is banger dan wij. Natuurlijk komt er geen oorlog. En als het wel zo is, dan zien we wel weer. Ik ga me daar nu geen zorgen over maken. Weet u, alle Koreaanse mannen moeten hier verplicht twee jaar in het leger dienen. Ze hebben bij de Noord-Koreaanse grens de wacht gehouden. We zijn opgegroeid met een Noord-Koreaanse dreiging, het idee van een oorlog. Dit is allemaal heel normaal voor ons.”

Bij een krantenkiosk op de hoek is de verkoopster minder laconiek. „Natuurlijk maak ik me zorgen. Wie doet dat nu niet? We weten niet wat voor wapens Noord-Korea heeft, en wat ze ermee gaat doen.” Ze krijgt bijval van een voorbijganger. „Als u televisie kijkt, en hoort wat er nu gezegd wordt, dan is het niet gek dat mensen zich zorgen maken.”

In ieder geval is iedereen op de hoogte van het nieuws. En de media-aandacht voor deze kernproef is ongekend uitgebreid.

Al vanaf ’s ochtends vroeg zijn op televisie continu militaire experts, wetenschappers, en hoge ambtenaren aan het woord die hun mening geven over de kernproef en de consequenties die het heeft voor de noorderburen en de rest van de regio.

De Koreanen zijn vooral ook geïnteresseerd in wat Japan gaat doen. De nieuwe Japanse premier Shinzo Abe heeft al laten zien dat hij niet met zich wil laten sollen. „We zullen binnenkort sterke maatregelen treffen tegenover Noord-Korea”, reageerde Abe vrijwel onmiddellijk, nota bene tijdens zijn bezoek aan Seoul. Veel Koreanen zijn bang dat er een wapenwedloop gaat ontstaan in de regio, en dat Japan zich als een militaire macht gaat ontpoppen – met Noord-Korea als ’excuus.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden