Dit is Akhundzada, de nieuwe leider van de Taliban
De Taliban hebben een nieuwe roerganger: Haibatullah Akhundzada. Buitenlandse leiders hopen dat hij de vredesonderhandelingen met Afghanistan nieuw leven inblaast, maar hoe realistisch is dat?
Over de nieuwe leider is weinig bekend, behalve dat hij voorheen 'opperrechter' was bij de Taliban, zo meldt een rapport van de Verenigde Naties. Volgens persbureau Reuters is hij rond de zestig jaar en afkomstig van de machtige Noorzai-stam uit Kandahar, in het zuiden van Afghanistan.
Een voormalig Taliban-minister, Mullah Mohammad Ghous, noemde de keus voor de nieuwe leider een 'zeer wijze beslissing'. Hij omschreef Akhundzada - die een aantal religieuze scholen leidt in het zuidwesten van Pakistan - als een gerespecteerd figuur die voor eenheid kan zorgen binnen de verdeelde beweging. "Alle mensen moeten de nieuwe bevelhebber van de gelovigen gehoorzamen", liet de terreurgroep in een verklaring weten.
Onderhandelingen
Akhundzada werd aangesteld nadat de vorige Taliban-leider, Mullah Akhtar Mansour, zaterdag omkwam bij een Amerikaanse aanval met drones. De wisseling van de macht is voor internationale leiders een spannend moment, want de terreurgroep heeft er sinds 2001 niet zo goed voorgestaan. Na de aanslagen van 11 september werden de Taliban door een internationale coalitie uit Kaboel verdreven, maar volgens berekeningen van de Amerikaanse denktank Foundation for Defense of Democracies hebben ze inmiddels 39 van de 400 Afghaanse districten in handen.
De Verenigde Staten, Pakistan en China hebben eerder geprobeerd de Taliban aan tafel te krijgen voor vredesonderhandelingen. Tot vorig jaar leek de terreurgroep nog wel in voor overleg, maar sinds internationale troepen begin 2015 hun gevechtsmissie in Afghanistan beëindigden is de situatie er niet op vooruitgegaan. De vorige leider Mansour moest zijn gezag binnen de Taliban vestigen, en om hardliners te paaien voerde hij de strijd met Kaboel op.
Obstakel voor vrede
De Afghaanse regering reageerde dan ook verheugd op de liquidatie van Mansour. De Afghaanse president Ashraf Ghani beschouwde hem binnen de Taliban als het grootste obstakel voor vrede. Ghani sprak onlangs de hoop uit dat gematigde Taliban Mansours dood zouden aangrijpen om een eind te maken aan de oorlog en het bloedvergieten.
Die kans lijkt echter klein. Akhundzada staat te boek als extremistische geestelijke die waarschijnlijk weinig voelt voor gesprekken met de autoriteiten van Kaboel. In zijn toespraken hamert hij op de rechtvaardiging van de Taliban en hun oorlog tegen de regering.
Zelfmoordaanslag
Bovendien staan ook de secondanten van de nieuwe voorman, Sirajuddin Haqqani en Mullah Mohammad Yaqoob, niet bekend om hun gematigde opvattingen. Haqqani gaf de afgelopen jaren leiding aan het gelijknamige Haqqani-netwerk, een extremistische beweging die verantwoordelijk is voor de meeste zelfmoordaanslagen in Kaboel. En Yaqoob is de zoon van voormalig Talibanleider Mullah Mohammad Omar.
Verontrustend is ook de zelfmoordaanslag in Kaboel op een bus met openbare aanklagers, die vanochtend kort na de benoeming van Akhundzada plaatsvond. Zeker tien mensen kwamen daarbij om het leven. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Taliban, die zeggen dat het een vergelding is voor de executie van zes van hun leden.