Dit IJslandse schoolhoofd moet de Oranje handballers tot een team kneden

Erlingur Richardsson als coach van Füchse Berlin, waar hij tot december 2016 werkte. Beeld Jan-Philipp Burmann/City-Press via Getty Images

Erlingur Richardsson is schoolhoofd in het IJslandse plaatsje Heimaey, én sinds deze maand bondscoach van de Nederlandse handballers.

De een is tandarts en de ander hoofd van een basisschool. In die hoedanigheid kennen Heimir Hallgrimsson en Erlingur Richardsson bijna alle 4300 inwoners van het plaatsje Heimaey op de Vestmannaeyjar, een eilandengroep ten zuidwesten van IJsland. De twee vrienden hebben nog een gemeenschappelijke deler: sport. Hallgrimsson is bondscoach van de IJslandse voetballers, Richardsson een gerespecteerd handbalcoach.

Drie weken geleden kwamen ze nog bij elkaar over de vloer. Om preciezer te zijn bracht Richardsson, deze week aangesteld als bondscoach van de Nederlandse handbalmannen, een bezoek aan de praktijk van Hallgrimsson. Er moest een kies worden getrokken. "Hij beleefde er meer plezier aan dan ik", zei Richardsson bij zijn presentatie op Papendal.

Teamwork, het woord valt vaak als Richardsson probeert de opvallende sportieve successen van het kleine IJsland te verklaren. De voetbalploeg kwalificeerde zich deze week voor het eerst voor het WK, de handballers zijn vaste gast in de strijd om mondiale medailles. "Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet", zegt de 45-jarige Richardsson, "samenwerken en discipline vormen de basis voor succes."

Ook in de kleine gemeenschap van Vestmannaeyjar neemt sport een belangrijke plaats in. "Sport is populair", erkent Richardsson. De voetballers en handballers in het stadje spelen in de hoogste divisie van de nationale competities. Iedereen is, zo zegt hij, bereid zich in te zetten voor de clubs. "Kinderen verkopen zaken als toiletpapier en snoep om geld op te halen, waardoor clubs kunnen reizen."

Een eer

Voordat Richardsson zijn ja-woord aan het Nederlands Handbal Verbond kon geven, moest hij wel even langs bij Ellioa Vignisson, de burgemeester van Vestmannaeyjar. Kon hij zich als schoolhoofd wel dertig dagen per jaar vrijmaken voor een klus in Nederland? Ja dus. "Het was geen probleem. Hij weet dat sport belangrijk is in onze gemeenschap. Hij vond het een eer dat Nederland mij als coach had gevraagd."

Na zijn studie sportwetenschappen bepaalde handbal het leven van Richardsson. Eerst als speler bij de plaatselijke club IBV Vestmannaeyjar, later als coach in onder meer Oostenrijk en Duitsland. "Ik was geen technische sterke speler", zegt hij. "Ik was cirkelloper en een vechter in het midden van de verdediging." Lachend: "Ik was niet populair, maar wel eerlijk."

IJslandse handbalcoaches zijn graag gezien in het buitenland. In 2015 was Richardsson een van de drie IJslandse coaches die werkzaam waren in de Duitse Bundesliga. Als coach van Füchse Berlin werd hij geroemd voor zijn gedetailleerde video- en wedstrijdanalyses. Tot zijn grote verrassing en tot verbazing van veel mensen binnen de topclub werd hij in december 2016 ontslagen.

Onder de indruk

"Mijn wetenschappelijke kant is sterk ontwikkeld", aldus Richardsson, die voor zijn komst naar Füchse bij de Oostenrijkse club Westwien werkte. "Maar ik wil de spelers de vrijheid geven zich te ontwikkelen en te verbeteren. Ik wil het beste uit de spelers krijgen, dat is voor mij erg belangrijk: hoe kan ik het beste uit alle spelers halen."

Ook ziet Richardsson het als zijn taak de in IJsland zo geroemde teamspirit in de Nederlandse ploeg te krijgen. De huidige selectie, met veel jonge jongens, kneden tot een team dat bereid is te vechten voor succes. Hij ziet perspectief. "Als je de lijst met spelers uit Nederland en IJsland naast elkaar legt, zie je dat de Nederlanders bij grotere clubs spelen."

In zijn korte bezoek aan Nederland was hij onder de indruk geraakt van de faciliteiten op Papendal. "Zoiets hebben we op IJsland niet", zei Richardsson, die de handbalacademie voor de vrouwen een van de beste opleidingen van Europa noemde. Volgend jaar start het NHV ook een mannenacademie. "Dat was voor mij ook een reden om hierheen te komen."

Buitenlandse coach was wens van spelers

Harrie Weerman, oud-bondscoach de Nederlandse mannen, was nauw betrokken bij de aanstelling van Richardsson, als opvolger van de vorige maand opgestapte Joop Fiege. De Emmenaar omschreef hem als een 'bouwer'. "Hij is bijzonder consequent en volgt alles op handbalgebied." Bewust werd gezocht naar een buitenlander. Weerman: "We wilden niet in de kleine cirkel met Nederlanders zoeken. Erlingur is neutraal en dat was ook een wens uit de spelersgroep."

De Nederlandse mannen spelen op 25 oktober de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2019 in Denemarken. Tegenstander in Rotterdam is Griekenland. Het NHV heeft zich ten doel gesteld om het EK van 2020 te halen. Nooit eerder kwam Nederland uit op een Europese titelstrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden