'Dit gedrag past niet bij een topsporter'

vonnis | Niet opdagen bij een training is een grote tekortkoming, aldus de rechter in een toelichting op de zaak-Yuri van Gelder.

Hij was zich van geen kwaad bewust. Toch is het besluit van NOC-NSF om Yuri van Gelder deelname aan de olympische ringenfinale te ontzeggen rechtmatig. Het gedrag van de turner ondermijnde de geldende normen en waarden binnen de olympische ploeg en leidde tot een onherstelbare vertrouwensbreuk met zijn trainer. Dat staat in de toelichting van de kortgedingrechter op zijn uitspraak van afgelopen vrijdag.

Door een nachtclub te bezoeken, overmatig alcohol te gebruiken, afspraken met zijn trainer te negeren en een training te missen gaat Van Gelder in tegen de overeenkomst die hij had met NOC-NSF. Daarin staat dat hij zich op een zodanige wijze dient te gedragen als van een goed lid van TeamNL mag worden verwacht. Hoewel de rechter het een algemene en abstracte bepaling vindt, oordeelt hij dat de 33-jarige Waalwijker zich niet als een topsporter heeft gedragen.

De rechter baseert zich op verklaringen van betrokkenen over de nachtelijke escapades van Van Gelder. Vooral het niet verschijnen op een training kan volgens hem door NOC-NSF worden opgevat als 'een tamelijk ernstige tekortkoming'. Dat getuigt niet van een 'optimale en sportieve inzet', aldus de rechter.

Uit WhatsApp-berichten blijkt dat Van Gelders trainer Bram van Bokhoven hem de avond van tevoren attent maakte op de training. De turner zelf geeft aan het desbetreffende bericht niet te hebben gelezen. Toch lijdt het volgens de rechter weinig twijfel dat hij daarvan op de hoogte had kunnen en behoren te zijn.

Van Gelder is er volgens de rechter niet in geslaagd aan te geven dat het niet klopt wat betrokkenen hebben verklaard. "Hij heeft geen schriftelijke verklaringen overlegd van de personen met wie hij die nacht heeft doorgebracht over wat er is gebeurd, om daarmee de lezing van de zijde van NOC-NSF te ontkrachten."

De rechter erkent wel dat de beslissing van NOC-NSF Van Gelder bijzonder zwaar heeft getroffen. "Na jarenlange voorbereiding is hem de mogelijkheid op een olympische finale ontnomen terwijl dat waarschijnlijk zijn laatste kans daarop was. Voor Van Gelder is het missen daarvan ongetwijfeld een persoonlijk drama."

Toch kan volgens de rechter niet worden gezegd dat de sportkoepel in redelijkheid niet tot deze maatregelen had kunnen komen.

finaLE op Lowlands

Yuri van Gelder mag dan de Olympische finale in Rio missen, de turner mag zijn ringkunsten dit weekend wel vertonen op popfestival Lowlands, bij Biddinghuizen. Gisteren maakte de organisatie van het festival bekend dat Van Gelder zondag - de slotdag van de Spelen - om 12.30 op het hoofdpodium in de ringen zal hangen. "Hij zal laten zien wat we gemist hebben: zijn glorieuze ringenfinale, natuurlijk op het LLowlympisch erepodium in onze Heksenketel Alpha", aldus de organisatie.

WhatsAppen met Van Bokhoven

Nadat bekend wordt dat Van Gelder zich gekwalificeerd heeft voor de ringenfinale, stuurt zijn trainer Bram van Bokhoven om 20.55 uur het volgende Whats-App-bericht: Gefeliciteerd!!!!

Van Gelder: Yeah (...) jij ook (...) ben opweg naar HHH dan weet je dat!!! Ben niet te laat terug

Van Bokhoven: Ok ! Niet drinken en rond 12 thuis !!! Je zit nog gewoon in het toernooi en de wedstrijd !!!

Van Gelder: Ja ik zit nu net in taxi ik kom daar over 50 min aan! Dus wordt uurtje later ok

Van Bokhoven: En let op want noc nsf loopt daar ook rond !! Iedereen weet zo dat jij in hhh zit!! Van Gelder: Yes (...) thanx! Kom goed Van Bokhoven: We moeten morgen trainen !!! Ochtend van 9.30 tot 11 !! Dan komt het goed uit met nog 4 volle trainingen !

Diezelfde avond om 23:38 uur stuurt Van Bokhoven het laatste bericht: 'Laat effe weten wanneer je terug bent? Ik zie je morgenvroeg wel!' Er volgt geen reactie van Van Gelder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden