Dit eten de kinderen in de Rotterdamse achterstandswijk Oud-Charlois

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Geef basisschoolkinderen een camera en laat ze hun avondeten fotograferen. En wat krijg je? Niet veel groente, luidt het antwoord in de Rotterdamse achterstandswijk Oud-Charlois.

Met dit project wilden fotograaf Janine Schrijver en Tineke Abma, hoogleraar participatie en diversiteit aan het VUmc, hardnekkige problemen rond gezondheid en armoede in hun wijk met zo'n 16.000 inwoners aanpakken - op een creatieve, niet betuttelende manier.

Zo'n twintig kinderen uit groep 6 en 7 van de openbare basisschool De Triangel beten het spits af. Gedurende vier weken maakten ze elke dag een foto. Dat de maaltijden in de wijk met meer snackbars dan groentewinkels niet allemaal even gezond waren, verbaasde Schrijver niet. "Maar dat sommige kinderen bijvoorbeeld pas om negen uur 's avonds alleen warm eten, dat vond ik zorgelijk. Ik trof één foto van een meisje dat om kwart over elf in haar eentje nog een snack zat te eten. In andere gevallen werden er nog laat ijsjes gegeten of energiedrankjes gedronken."

Na de vier weken werden de foto's aan de ouders getoond. Een beetje tot verrassing van Schrijver en Abma zeiden de ouders dat ze het er lekker vonden uitzien en wilden ze van elkaar weten hoe de maaltijden bereid waren. Binnenkort start het project bij de tweede, openbare basisschool, daarna willen de initiatiefnemers alle ouders uitnodigen voor een kookworkshop, met aandacht voor gezond eten.

"Vanuit de traditionele gezondheidsbevordering wijst men altijd op de noodzaak van een andere leefstijl", zegt Abma, die net als Schrijver in Oud-Charlois woont. "Maar dat slaat in zo'n wijk, waar ouders vooral bezig zijn met overleven, niet zo aan. Daarom wilden we spelenderwijs bewustwording creëren en kinderen en ouders stimuleren om gezonder te leven."

De aanpak maakt deel uit van KLIK, een project voor beweging en gezondheid dat onder meer bestaat uit wandelingen door de wijk, kunstlessen, voorlichting, sport en dans. Een gift van vier ton van vermogensfonds NutsOhra stelt partners in de wijk in staat om dat zo'n drie jaar te doen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden