75 jaar Trouw

Dit betekent Trouw nog meer voor u

null Beeld Len Munnik
Beeld Len Munnik

Welke rol speelt de krant voor u? De lezersvraag leverde honderden reacties op. Een bloemlezing staat in de jubileumbijlage. Hieronder laten we nog meer lezers aan het woord.

Leo Hoogerwerf
Het t-shirt van Adriaan Rodenburg Beeld Trouw
Het t-shirt van Adriaan RodenburgBeeld Trouw

Vanzelfsprekend Trouw

Eind augustus 1984 ontmoetten de hervormde en de gereformeerde wereld elkaar in café De Klok in Delft. ‘Nog een Trouw-lezer’, zei ik, als hervormde, toen ik een onbekende jongeman hoorde vertellen over een artikel dat ook ik in mijn lijfblad had gelezen. ‘De rest is geschiedenis’ zeggen we dan. Komend jaar 34 jaar samen, 28 jaar kerkelijk ‘getrouwd’ en 20 jaar burgerlijk als partner geregistreerd. En altijd gaat Trouw mee bij ons samen-op-weg. Dat was trouwens eerder succesvol dan onze respectievelijke kerken!. Kort voor haar dood vertrouwde mijn moeder mij toe, dat zij wel eens wakker had gelegen van onze relatie. ‘Omdat Rik gereformeerd is’. Overigens werd zij op haar sterfbed gezegend door Willem Duker, onze gereformeerde predikant in Delft, die ook haar uitvaart leidde.

Op het jubileumfeest hopen we weer aanwezig te zijn. En uiteraard draag ik dan weer het T-shirt met onze mening over onze krant die voor ons hopelijk nog veel jaren ‘vanzelfsprekend’ is.

Adriaan Rodenburg, Haringhuizen.

Scherp houden

Wij kennen elkaar al vanaf begin 1944 toen ik Trouw stencilde in de Vinkenstraat in Zaandam. Ik zat toen in de ondergrondse tak van het verzet in de Zaanstreek. Vele keren heb ik jouw originele naam met een raderpennetje gekrast in de stencilkop om daarna, vol getypt met nieuws van jou, op de stencilmachine af te drukken.

Ik heb het over de illegale Zaanse editie van Trouw. Omdat ik ondergedoken was bij mijn ouders kon ik veel tijd besteden aan jou, want ook de distributie moest met vele anderen ‘ondergronds’ gebeuren. Ik ben je trouw gebleven tot vandaag met een onderbreking van drie jaar om het koninkrijk van 1945 tot 1948 te dienen in Indonesië.

Ik ben nu 94 jaar en jij hebt mij dagelijks een grote dienst bewezen om mij scherp te houden in alle facetten van het maatschappelijke leven. Van harte gefeliciteerd met je jubileum en ga zo door.

Jur Heerema, Ede

Jeneverglas heffen

Tien jaar na de illegale oprichting trad ik in dienst als journalist bij Trouw Rotterdam. In 1953 telde Trouw alleen al in Zuid-Holland zeven edities, waarvan twee met een oplage van zeshonderd exemplaren. Dat kon zo niet doorgaan, zoveel was toen al duidelijk. Ook hier eiste de secularisatie haar tol.

Wat in die 75 jaar onveranderd bleef, was de gouden standaard van de kwaliteitsjournalistiek. En daar kan ik als journalist in ruste nog dagelijks van genieten.

Mijn speciale belangstelling gaat uit naar twee collega's die ik in mijn Haagse tijd, zij het bij een andere krant, heb leren kennen en waarderen: Hans Goslinga en Lex Oomkes. Zij zorgen voor de politieke meerwaarde, die ik in andere dag- en weekbladen node mis. Op hen vooral wil ik het jeneverglas heffen, zoals het goede gereformeerde anti-revolutionairen betaamt.

Leo W. J. van Atten, Rotterdam

Als baby op Trouw gelegen

Toen ik 15 jaar geleden van Duitsland naar Nederland verhuisde om met mijn man te gaan samenwonen, vertelde hij mij dat hij tijdens de oorlog als baby twee jaar lang bovenop de illegale Trouw heeft gelegen - in zijn kinderwagen in Amsterdam rondgebracht. Zo leerde ik Trouw kennen – en als oefenmateriaal voor mijn Nederlandse lessen.

Nadat ik zo ver was gekomen dat ik zonder moeite de hele krant kon lezen, werd ik ook een ‘trouwe’ lezer. Toen ik een paar jaren geleden zelf een commentaar heb ingezonden en dat op de opiniepagina van Trouw werd afgedrukt, waren mijn man en ik heel trots. Wij vonden dat een teken dat het met mijn inburgering hier in Nederland helemaal goed is gekomen!

Beate Brinkman, Dieren

Ook op Schiermonnikoog

Het woord Trouw heeft een bijzondere betekenis voor mij. Opgegroeid in een groot gezin op Schiermonnikoog, waar mijn vader een kruidenierswinkeltje had, was het voor ons kinderen, hard werken geblazen.

Een speciaal werkje was er voor mij. Toen er steeds meer toeristen op het eiland kwamen ging mijn vader mee in de vaart der volkeren en verscheen er een rekje met losse nummers van diverse kranten op de stoep. Als rasechte gereformeerde lag Trouw in het bovenste vak.

Van de kranten die aan het eind van de dag overgebleven waren, moest ik de logo's afknippen. Geen idee wat ermee gebeurde. Als Trouw op de mat ligt, denk ik daar vaak aan.

J. Timmerman Schut, Dronten

Blijf in verzet

Van harte gelukgewenst met uw vijfenzeventigste verjaardag, U bent nu tien jaar ouder dan ik, en net zo oud als mijn oudste broer. Zo voelt U ook wel: als iemand die me als zesjarige leerde echt te lezen en om feit en fictie te onderscheiden. U bent in Nederland bijna hors categorie, want De Volkskrant verschuilt zich met zijn roomse rommel letterlijk achter de rug van de puberaal rationaliserende Grunberg. Het NRC blikt langs de veile luchtigheid van Van ’t Hek en Heijne schielijk naar de materialistische heilsstaat van het Beursplein. De Telegraaf blijft in de stijl van zijn naamgever wakker speuren naar het onderscheid tussen leed, ledenpoppen en leedvermaak. U heeft hier maar één rivaal: de Ljouwerter Krante (LC) die net als U begrijpt hoe men Nieuwsgierigheid, Nieuwtjes en Nieuws mengt.

Internationaal draait U mee op het niveau van de Corriere, de Monde, de Frankfurter en de Times, al zakt die laatste weg: Britten zijn altijd beter geweest in het creëren van problemen dan in het oplossen ervan. Uw inhoud is onafhankelijk, belangwekkend, en meestal soeverein geformuleerd, de goede constanten Dijksterhuis, Ephimenco, Ritsema en Schouten dragen daar zorg voor. Anderen mogen van mij wat verder leren qua zelfreflectie, zoals Kennedy, Boevink of Breebaart.

Ik wens U de komende vijfentwintig jaar toe dat U Uw oorsprong niet vergeet: het verzet tegen de terreur van de nazi’s. Als alles wat braaf wordt, en het onderscheid tussen macht en gezag vervaagt, let dan op wie een geheim kan bewaren, of wie een krant durft te bezorgen, ook als zijn/haar reet gebrandmerkt dreigt te worden.

Lolke van Diggelen, Amsterdam

Claxonneren naar Trouw

Opgegroeid op het Westfriese platteland werd Trouw bezorgd door de PTT. De bezorging was toen verre van optimaal, wat de postbode, zelf een fervent Vrije Volk-lezer, regelmatig de opmerking ontlokte: ‘Trouw is weer ontrouw vandaag’.

Indertijd waren de kantoren van Trouw gevestigd in de Wibautstraat en als we daar langs reden, claxonneerde ik uit solidariteit. Dit tot ongenoegen van onze meerijdende puberkinderen.

Al jarenlang gaat er geen exemplaar ongelezen richting papiercontainer. Toen we na drie weken vakantie constateerden dat er geen bezorging was geweest, attendeerden we de bezorger daarop. Via andere lezers slaagde hij erin de ontbrekende exemplaren alsnog te bezorgen!

Arend van der Horst, Apeldoorn

Een winterdag

De groene postbus is leeg vanmorgen.
Op het tafelblad wat broodkruimels en een opgedronken kop koffie.
Wat nu...ik staar naar een witte wereld waar geen letter op verschijnt.
De telefoon zal deze rust verstoren.
Morgen zal hij Trouw weer verschijnen.
Ik laat de stilte monddood en sla terug naar de Verdieping van gisteren.

Gerda Gombert, Bennekom

Het eerste stuk in Trouw

In 1943 schreef mijn vader zijn eerste stuk voor Trouw. Het was een relaas van het Bunkerdrama dat in kamp Vught had plaatsgevonden. Mijn moeder heeft dat drama overleefd en het artikel hierover heeft de de krant gehaald.

Na de oorlog zijn mijn ouders die elkaar in Vught hebben leren kennen, getrouwd en werd mijn vader in 1946 parlementsredacteur van Trouw onder de hoofdredacteur Bruins Slot.

Het waren geen vrienden, hoewel ze uiteraard veel gedachten deelden. Een goeie journalist ligt altijd overhoop met zijn hoofdredacteur!

Daarom is het belangrijk dat je alert en waakzaam bent en je nooit laat paaien door wie dan ook.

Ook als het niet direct in het belang van de krant is, de waarheid is er om geschreven/gezegd te worden en die ligt nooit in het midden!

Dat heeft mijn vader in de tijd van de Greet Hofmans-affaire bijna zijn baan gekost. Zijn artikelen waren te kritisch en toen der tijd bij erg koninklijk gezind Trouw niet geliefd. 300 abonnees vertrokken. Maar ondanks een pak op zijn falie kon Bruins Slot mijn vader niet ontslaan. Hij schreef namelijk de waarheid en niet anders.

Dus redactie, ga op de eerlijke en kritische weg voort. Iets meer pit is nooit verkeerd en lef, vooral lef is voor een oud-verzetskrant heel belangrijk!

Aart-Hendrik Hoek, zoon van oud-journalist Jaap Hoek.

Wat een prachtige naam

Het huisje, waar ik samen met mijn man woon, staat midden in de polder op Schouwen-Duiveland: het Zeeuwse eiland met water rondom: Ik ben een eilandbewoner, maar sta midden in de wereld. Trouw informeert mij, raakt me, maakt me razend, inspireert en ontroert me, troost me en geeft me stof tot nadenken. Ik lees en leer en deel op Facebook en knip artikelen uit over feminisme, #metoo, kunst en levensbeschouwelijke en politieke kwesties.

Trouw is mijn maatje in het dagelijkse bestaan. En wat een prachtige naam: 'Trouw' daar draait het toch om?!

Jessica Stein, Schouwen-Duiveland

Krant met gouden rand

Trouw is voor mij altijd een belangrijke bron geweest van informatie en inspiratie, vooral op het terrein van religie en filosofie. Mijn dagelijkse degelijke metgezel, zonder opsmuk, maar stijlvol en trefzeker met als leidraad ‘Niet bij brood alleen’. Naast alle onzekerheden waardoor het leven van alledag wordt gekenmerkt, staan twee dingen vast: de zon komt op en Trouw verschijnt, voor mij al meer dan 60 jaar.

Trouw iedere dag op de mat beschouw ik ook als een eerbetoon aan mijn ouders, die mij hebben gevormd mede naar het voorbeeld van Trouw: standvastig, weids en eigentijds. Moedig en voorbeeldig. De naam Trouw is ook prijzenswaardig. Welke krant draagt de naam van haar missie?

Ik zeg altijd tegen mijn vrouw: ‘Ik kan niet zonder jou, maar ook niet zonder Trouw. Dit dagblad met zijn gouden rand is de beste krant van Nederland.’

Hans Smedema, Kampen

De columns van Suurmond

De clownesk spirituele columns van Jean-Jacques Suurmond las ik altijd direct. Talentvol schrijver als hij is, weet hij de vastgekoekte bodem van mijn ziel om te schoffelen met zijn lofzangen op een ruimhartige God, die telkens weer - heilzame - verwarring sticht door op te duiken buiten de kaders waarin wij hem gewoonlijk opsluiten.

Kees Haas, Vlaardingen

Niet naar de mond praten

Al meer dan 50 jaar is Trouw in ons dagelijks leven. Eerst als een krant gekoppeld aan een zuil met voor de hand liggende standpunten. Nu is Trouw een prettige tegenover die je niet naar de mond spreekt en je uitdaagt over je eigen horizon heen te kijken.

Zo is de strip van Dingeman een dagelijkse wake-up call. De aandacht voor de natuur brengt je met beide benen op de grond en uitspraken van de kerk worden niet klakkeloos gekopieerd en krijgen een eigen draai. Ga zo door Trouw en wordt echt de beste krant van Nederland.

Marijke en Kees van den Berg-De Jonge, Harmelen

Hulde aan bezorgers

Als ik 's morgens ‘de’ Trouw lees (en vooral in de winter), dan geniet ik er extra van omdat ik zelf niet meer hoef te bezorgen. Buiten is het nog donker en koud. Binnen licht en warm. In mijn jeugd (mijn vader had een Trouw-agentschap) heb ik veel en lang de krant ‘moeten’ bezorgen.

Al ben ik nu de zestig gepasseerd, nog steeds heb ik geen fijne herinneringen aan die kou en het donker. Maar de krant lezen wij nog altijd als ‘trouw’ lid met veel plezier. Hulde aan alle bezorgers!

Roelie Slagman-Porte, Veenendaal

Dierbare huisgenoot

Bij ons thuis lag Trouw altijd op de achterkamertafel. We zijn grootgebracht met deze verzetskrant waarvoor zovelen hun leven hebben overgehad. Trouw werd een dierbare huisgenoot die vertrouwd en onmisbaar werd. Nog steeds ligt Trouw bij ons op de achterkamertafel en Trouw no. 10 van 31 augustus 1943, in een mooie oranje uitvoering, bewaar ik als een relikwie.

Henk Sieben, Rekken

Opnieuw in verzet

Proficiat met uw 75-jarige bestaan. U bent erin geslaagd de krant aan mij te binden. Ik ervaar Trouw zowel breed als diep georiënteerd. U geeft de lezer inspiratie met een opinie- en een lezersrubriek. De artikelen zijn verrassend wetenswaardig. Ik heb er vele knipsels uitgehaald en gearchiveerd. Een tip: kom opnieuw in verzet! Gods liefde rijmt namelijk niet met de oorlogen die in Zijn naam worden gevoerd en het is Zijn wil als er geen zegen op rust. Bovendien staan ze haaks op vele prachtige redevoeringen en geschriften rond Kerstmis. Slachtingen, vernietiging en terrorisme, dat is wat Hij ziet. Nog een tip: er zal nooit vrede zijn zonder evenwicht! Ieder land moet primaire levensbehoeften aan zijn inwoners kunnen bieden. Werk genoeg dus in de opstart naar uw 100-jarig bestaan.

Peter Herdingh, Soest

Koud water

Trouw is mijn dagelijkse plens koud water, spiegel, radar en vuurtoren. Soms een stomp wanneer ik denk, dit klopt niet, waarom zo geformuleerd? Ruim 40 jaar helpt Trouw mij, me te verstaan met de wereld.

De allerbeste rubriek? Met stip: Klein verslag. Met weinig woorden, met oog voor alledaagse dingen, wereldomvattende ontwikkelingen beschrijven zodanig dat het beeld zich voor je ogen ontvouwt. Wim Boevink is een kunstenaar, schrijver, gids en inspirator. Jammer dat zijn bijdrage niet dagelijks is. Gelukkig is Wim actief op sociale media.

Maarten Vrolijk, Dronten

In het tuinhuisje

Elke zaterdagmorgen ga ik naar mijn volkstuin aan de rand van Wassenaar. Onderweg koop ik altijd bij de benzinepomp de Trouw. Ik hou van die krant, die prettige toon. De Trouw gaat in mijn speciale tuintas en ik loop het pad af naar mijn tuinhuisje.

In de winter maak ik eerst de houtkachel aan, het kleine zonnepaneeltje zorgt voor voldoende stroom om de autoradio aan te kunnen zetten, de klassieke zender. Koffie erbij, langzaam wordt het behaaglijk warm. Ik staar eerst wat in de wei met nu wat ganzen en zwanen.

Dan is het moment aangebroken om te lezen.

Wat een genoegen, eerst lees ik het blad de Tijd, het stukje van de redactie, dan moderne manieren. Aan tafel, tuin in de Eifel en levenslessen.

Dan duik ik in de krant. Een aantal strips van Peter Geenen heb ik hier opgehangen. De eerste lach van de zaterdag.

Ellen Hiemstra, Wassenaar

Achterstevoren lezen

Trouw is voor mij als een gesprekspartner die 's ochtends vroeg tegenover mij aan tafel zit, met een kop koffie. De laatste tijd heb ik de neiging om de krant achterstevoren te lezen, te beginnen bij de Verdieping. Daarmee geef ik mijn voorkeur voor achtergrondinformatie aan; actueel nieuws krijg ik wel uit het NOS-journaal en Nieuwsuur.

Herman Meijer, Apeldoorn

Meer artikelen over het 75-jarig jubileum van Trouw vindt u op trouw.nl/75

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden