BoekrecensieJeugdboek

Dit beeldschone prentenboek is onterecht onder de radar van recensenten gebleven

null Beeld

Zoboli stelt zonder woorden aan de orde hoe wij met dieren omgaan én of je beroep je identiteit bepaalt.

Zo te zien droomt krokodil dat hij op zijn rug in het water door de jungle drijft. Maar dat beeld verfrommelt tot een krasserig wolkje als de wekker gaat. Deze krokodil blijkt niet in het wild te leven, maar in een appartement. We zien hoe hij opstaat, op de wc zit, met zijn staart over zijn schoot geslagen, een stropdas uitzoekt en koffie drinkt – zijn neus verdwijnt in het kopje. En dan vertrekt hij.

Dit beeldschone prentenboek van Italiaanse makelij verscheen al voor de zomer, maar is onterecht onder de radar van recensenten gebleven. Het is een virtuoos beeldverhaal met een briljante ontknoping, waarin kleine plaatjes en beeldvullende tekeningen elkaar filmisch afwisselen.

In warme pasteltinten roept Mariachiara Di Giorgio een sfeerrijk beeld op van een Italiaanse stad, waarin je telkens weer nieuwe, soms geestige details ontdekt. Aanvankelijk lijkt krokodil het enige aangeklede dier in een mensenwereld, maar algauw ontwaar je er in de menigte meer. Op het perron staat een olifant te lezen, het boek houdt hij vast met zijn slurf, in de metro staat een giraffe met een sjaal om. De mensen staan er zo dicht op elkaar gepakt dat krokodil zijn vooruitstekende bek naar het plafond moet buigen.

Niet alleen het gedetailleerde straatbeeld, maar ook de gevarieerde perspectiefkeuzes houden de lange wandeling door de stad boeiend. Nadat krokodil een bloemetje en een gebraden kip heeft gekocht, loopt hij bijvoor­beeld over een groot plein dat Di Giorgio van bovenaf tekent, om de bladzijde daarna in te zoomen op het boeket, dat hij aan een receptioniste geeft.

Ondertussen dringt zich de vraag op waar krokodil naartoe onderweg is. De oorspronkelijke titel, ‘Professione Coccodrillo’, geeft de geweldige clou al een beetje weg: deze krokodil werkt in de dierentuin. Als krokodil. Hij hangt in een kleedkamer zijn kleren in een locker, doet met een handdoekje om een paar rek- en strekoefeningen en posteert zich dan met griezelig opengesperde bek in het krokodillenverblijf. De oma en haar kleinkind die in de metro nog gewoon naast hem stonden, kijken nu achter glas verschrikt naar hem. Een vondst, die ook nog woordloos vragen stelt over hoe wij mensen met dieren omgaan en in hoeverre een beroep je identiteit bepaalt.

OordeelVirtuoos beeldverhaal met briljante ontknoping. 

Giovanna ZoboliOverdag is hij een krokodil- Ill.
Mariachiara Di Giorgo, Flamingo;
26 blz. € 12,99. Vanaf 4 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden