Distribiteurs schoolboeken vrezen voor gratis schoolboeken

Oud-minister Bram Peper, die voorzitter is van de distribiteurs van schoolboeken, roept het kabinet op af te zien van de gratis schoolboeken. Hij stelt voor een kop te zetten op de subsidieregeling.

Op dit moment krijgen de minima door middel van een subsidieregeling geld voor het kopen van schoolboeken. Door die regeling te verruimen, kun je meer ouders tegemoet komen in de kosten, stelt Peper zondag in het televisieprogramma Buitenhof. „Nu vallen mensen met een belastbaar inkomen tot 31000 euro onder de subsidieregeling. Verhoog die grens naar 50000, zodat ook de middeninkomens een tegemoetkoming krijgen. Dan blijven de rijkere ouders die het niet nodig hebben, gewoon zelf de boeken betalen en kun je daarop besparen.”

Het kabinet wil schoolboeken gratis maken door scholen zelf boeken te laten inkopen. Volgens het oorspronkelijke plan zou dat volgend schooljaar al in moeten gaan, maar vorige maand bleek dat 80 procent van de scholen nog niet klaar is voor de verplichte Europese aanbesteding die daarbij komt kijken. Om ouders toch tegemoet te komen, heeft het kabinet een overgangsjaar bedacht, waarin elke middelbare scholier in december een tegemoetkoming van 308 euro krijgt. Dit is het gemiddelde bedrag dat ouders aan boeken besteden.

Vanaf 2009 moet het inkopen van lesboeken een taak van de scholen worden. Zij krijgen hiervoor 300 miljoen euro. Peper voorspelt dat dit een ‘ongelooflijke bende’ gaat worden. „Scholen worden opgezadeld met allerlei activiteiten waar ze niet voor zijn ingericht”, waarschuwt hij.

Bovendien vreest hij voor de verplichte Europese aanbestedingsregels waarmee scholen te maken zullen krijgen. „Als je een school bent met zo’n zevenhonderd leerlingen en je krijgt 308 euro per leerling, dan zit je al gauw op een bedrag boven de tweehonderd duizend euro. Dat betekent dat je verplicht wordt de opdracht openbaar aan te besteden. Hoe dat moet? Ik zou het niet weten. Het simpelste is dus om die subsidieregeling te verruimen. Dan krijg je geen uitvoerproblemen en hoef je niet Europees aan te besteden”, stelt Peper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden