Dissidenten worden weer de mond gesnoerd

Een petitie tekenen die Syrië oproept de banden met Libanon te herstellen blijkt riskant. Sinds zondag zijn negen Syrische ondertekenaars opgepakt.

Gisteren zijn zes slachtoffers afgevoerd, onder wie de advocaat Anwar al-Boeni. Die had deze week nog geprotesteerd tegen de arrestatie zondag van de schrijver Michael Kilo. Hij voorspelde toen dat „de campagne onze vastberadenheid om door te gaan juist zal vergroten.”

Volgens de leider van de Nationale Organisatie voor Mensenrechten in Syrië hebben acht van de negen de Damascus-Beiroet-declaratie ondertekend. Dit stuk, dat ondertekend is door 500 Libanese en Syrische intellectuelen, roept Damascus op de banden met Libanon te herstellen, de grens af te bakenen en wederzijds ambassades te openen. De banden zijn niet formeel hersteld nadat Syrië vorig jaar uit Libanon vertrok.

De moord op de Libanese premier Hariri en het VN-onderzoek dat suggereerde dat Syrië erachter zat, heeft de situatie nog verslechterd.

De Syrische staatskrant Tisjrin veroordeelde de declaratie gisteren als ’leugens’, en ’verdacht’ omdat de VN gisteren een resolutie van gelijke strekking aannam.

Syrische dissidenten hebben met meerdere petities geprobeerd president Basjar al-Assad ervan te overtuigen hervormingen door te voeren en met name de noodtoestand af te schaffen, die hard optreden tegen dissidenten mogelijk maakt. Na Basjars aantreden in 2000 werden discussies over hervormingen enige tijd toegestaan, maar de laatste maanden zijn veel critici opgepakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden