Disneyland in ijsvorm

Het Zomerpaleis van Peking, een van de spectaculaire sculpturen in Harbin. (Trouw) Beeld
Het Zomerpaleis van Peking, een van de spectaculaire sculpturen in Harbin. (Trouw)

21.25 uur, België 1

Koppen XL werpt een blik achter de schermen van het grootste ijs- en sneeuwfestival ter wereld: dat van de miljoenenstad Harbin, de noordelijkste stad van China. Het festival duurt, afhankelijk van de weersomstandigheden, gemiddeld een maand. Achttienduizend mensen bouwen er vier weken lang aan een kolossale stad van bijna vierhonderdduizend kubieke meter sneeuw en ijs.

Al die mensen hebben maar één doel: een stad bouwen die groter is dan Disneyland. Met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers is het ijsfestival een van de winterbestemmingen bij uitstek.

Het resultaat is dan ook indrukwekkend. Bekende monumenten zoals de Londense Westminster Abbey en het Griekse Parthenon worden er waarheidsgetrouw nagebouwd. Maar het pronkstuk is de gigantische olympische toren. Vooral ’s avonds komt de magische sprookjeswereld in Harbin tot leven. Dan zorgt de modernste apparatuur voor een betoverend klank- en lichtspel.

’Koppen XL’ is getuige van de opbouw van de kolossale ijsstad en volgt de harde competitie tussen ’s werelds beste ijs- en sneeuwsculpteurs. Het programma toont de oogst van de gigantische ijsblokken uit de nabijgelegen rivier tot de laatste houw met de beitel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden