Diskwalificatie Lathouwers na uitdelen elleboogstoot

De 800 meter is het snelste loopnummer waarbij lichamelijk contact vaak onvermijdelijk is. Spektakel is verzekerd, zeker de laatste jaren met Nederlanders in de baan.

Gisterochtend eiste Robert Lathouwers in de series de aandacht op met een illegale actie. Bij het ingaan van de laatste bocht dacht hij aan de ’binnenkant’ van de Ier McCarthy een gaatje te zien. Hij belandde na zijn inhaalactie buiten de baan, waar hij springend bakken en kabels moest ontwijken en bijna de verspringbak doorploegde.

De Rotterdammer had meters afgesneden, toen hij de baan weer instapte, waarbij hij de nog altijd leidende McCarthy een beuk met de elleboog gaf. Die laatste actie kwam hem op diskwalificatie te staan.

Lathouwers werd bij het voltooien van zijn race uitgefloten door het Spaanse publiek, maar de Zuid-Hollander zat er niet mee. Met veel bravoure beweerde hij dat zijn tegenstander de fout in was gegaan. „Er lag een gat van een meter”, beweerde hij. „Wat de Ier deed was onreglementair. Ik was naast hem, hij duwde me naar binnen. Ik sta absoluut in mijn recht.” McCarthy: „Er was geen gat, hij moest naar binnen omdat ik mijn plaats vasthield”.

Ondanks het afsnijden van de bocht, besloot Lathouwers de race uit te lopen. In zijn achterhoofd had hij de actie van Bram Som, die vier jaar geleden met een riskante passeerbeweging binnendoor Europees kampioen was geworden. Som werd vorig jaar zelfs in de WK-finale geplaatst nadat hij was gevallen over een tegenstander en de halve finale niet voltooide.

In beide gevallen werd Som, die zich in Barcelona als favoriet ziek moest terugtrekken, na een intensief protest- en charme-offensief in het gelijk gesteld. Dit keer zag de Nederlandse ploegleiding geen heil in een protest. De elleboogstoot die Lathouwers plaatste bij het terugkeren in de baan was tegen de regels. Daarmee werd de discussie over de al dan niet illegale inhaalactie zinloos.

De drie voor de 800 meter ingeschreven Nederlanders waren de oudsten van het deelnemersveld. Slechts Arnoud Okken is daar nog van over. Hij werd in zijn serie tweede, en plaatste zich rechtstreeks voor de halve finale van vanavond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden