Discussiestijl Hendrikse

Voor alle duidelijkheid vooraf: ik ben actief lid van de Koorkerkgemeenschap in Middelburg en ik heb geen probleem met Hendrikses theologie; wél met de manier waarop hij daar publicitair mee omgaat. Als liefhebber van het zwartepietenspel is hij er opnieuw in geslaagd zijn gele kaart door te spelen aan anderen: zijn kerkenraden en zijn classes, blijkt uit het artikel in de Verdieping van 7 mei.

Dat de discussie over zijn geschrift grimmig wordt, kan ik beamen. Zo lees ik in het Middelburgs Kerkblad van mei dat de voorzitter van de kerkenraad het optreden van de classis associeert met de inquisitie en met de onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt. Zwaar geschut, dunkt me. Ik kijk dan ook anders aan tegen de gespreksvoorwaarden van de classes: het getuigt van respect, dat ze eerst in alle vertrouwelijkheid het gesprek met betrokkenen aangaan alvorens tot een publiek oordeel te komen. Het is niet in orde, de integriteit van de classes bij voorbaat met een sneer naar de orthodoxie in twijfel te trekken.

Dit is een bekend patroon in Hendrikses wijze van discussiëren. Hij straalt in de media een en al openheid uit. Maar wie zijn gespreksmethoden en benadering van critici (Volzin 2 mei 2008) kent, weet beter.

Zo te zien stevenen we nu af op de rel waar hij in zijn interview met Trouw op 4 september 2007 al zei op te hopen. Dat zijn kerkenraden aan dit succes bijdragen door zich voor zijn karretje te laten spannen, is teleurstellend. Ik voorspel dat hij ook deze discussie niet zelf gaat voeren, laat staan met open vizier. Hij kijkt wel uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden