Discussie rond 'joods imago' Ajax duikt op in Engeland

Ajax-supporters tijdens een thuiswedstrijd in de ArenA. Beeld EPA
Ajax-supporters tijdens een thuiswedstrijd in de ArenA.Beeld EPA

Geuzennaam of antisemitisme? De van tijd tot tijd oplaaiende discussie over het 'joodse imago' van de Amsterdamse voetbalclub Ajax beperkt zich niet tot Nederland. Maandag nam de BBC het fenomeen onder de loep met een uurlange radiodocumentaire.

Geuzennaam of antisemitisme? De van tijd tot tijd oplaaiende discussie over het 'joodse imago' van de Amsterdamse voetbalclub Ajax beperkt zich niet tot Nederland. Maandag nam de BBC het fenomeen onder de loep met een uurlange radiodocumentaire.

In de documentaire komt onder meer Uri Coronel, de Joodse oud-voorzitter van de club, aan het woord. Coronel vertelt hoe het gebruik van de geuzennaam 'joden' hem in het begin schokte, maar dat hij er op een gegeven moment - 'en daar ben ik niet trots op' - aan gewend raakte. "Weer later, toen ik in het stadion mensen zag met de Israëlische vlag, voelde ik me zelfs trots", zegt Coronel tegen de Britse zender. "Je ziet het ook in Israël. 'Dat is onze club', is daar het gevoel als het over Ajax gaat. Maar dat gevoel slaat eigenlijk nergens op".

Volgens de oud-voorzitter vormt de geuzennaam een probleem sinds supporters van rivaliserende clubs het joodse imago misbruiken om antisemitische spreekkoren aan te heffen. "Ik geloof niet dat Ajax-supporters die zichzelf joods noemen daar iets kwaads mee in de zin hebben", aldus Coronel.

In 2011 werd Ajax zelf aangeklaagd door de Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) . Volgens de stichting lokken de 'semitische' spreekkoren van Ajax-supporters antisemitische reacties uit. Uiteindelijk werd het kort geding na 'een goed gesprek' tussen beide partijen ingetrokken. Concrete maatregelen om iets aan het gebruik van de geuzennaam te doen, zijn door de club sindsdien nog niet genomen.

De BBC vraagt zich af of het incident tijdens de bekerwedstrijd FC Den Bosch tegen AZ van vorige week een aanleiding voor de Amsterdamse club kan zijn om iets aan de problemen rond hun identiteit te doen. In Den Bosch werd de donkere AZ-speler Jozy Altidore beschimpt met oerwoudgeluiden.

De radiodocumentaire is hier te beluisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden