Discussie maakt PvdA zichtbaarder

Door in debat te gaan over haar speerpunten, kan de Partij van de Arbeid een scherper profiel krijgen en voor kiezers aantrekkelijker worden, betoogt oud-partijpreses Ruud Koole.

De PvdA doet er verstandig aan dit kabinet tot een succes te maken', schrijft Lex Oomkes in zijn column (Opinie, 9 juli). Daarin verwijst hij naar een door mij gepubliceerd artikel in het recente nummer van het maandblad Socialisme & Democratie. De analyse daarin noemt Oomkes 'zeer zinnig', maar hij zet vraagtekens bij het feit dat ik volgens hem in sommige passages persoonlijk word door Samsom op te roepen de randen van het regeerakkoord op te zoeken en niet onder alle omstandigheden een kabinetscrisis moet worden vermeden.

Los van het feit dat ik helemaal niet persoonlijk word (in de passage waarin deze oproep staat wordt Samsom zelfs niet genoemd), kan juist bij de redenering van Oomkes een vraagteken worden gezet. Wanneer de PvdA bij de Statenverkiezingen volgend voorjaar opnieuw een grote nederlaag zou lijden, bevordert dat de stabiliteit van het kabinet niet. Het zou dan niet alleen de derde grote nederlaag van de PvdA op een rij zijn, maar omdat de Provinciale Staten vervolgens de Eerste Kamer kiezen, zouden de daarmee veranderde nationale krachtsverhoudingen de spanning kunnen opvoeren.

Voor het voortbestaan van het kabinet is een stevige electorale positie van de PvdA van belang. Op dat laatste is mijn inzet gericht. Hoe kan de PvdA ervoor zorgen dat het vertrouwen bij de kiezers wordt teruggewonnen? Dat kan volgens mij alleen wanneer het sociaal-democratisch profiel van de PvdA zichtbaarder wordt, met name - maar niet alleen daar - op de terreinen van werk, zorg en sociale zekerheid. Als dat profiel wordt herkend, is de kans groter dat kiezers die bij de verkiezingen van het afgelopen voorjaar niet meer op de PvdA stemden, terugkeren. Hoe kan dat worden bereikt?

Als aanhanger van het model van een democratische ledenpartij denk ik dat een debat tussen partijleden kan bijdragen aan dat scherpere profiel. Wanneer ook voor de buitenwereld zichtbaar is dat de PvdA discussieert over hoe de sociaal-democratische waarden van de partij kunnen neerslaan in concrete voornemens, kan dat twijfel bij kiezers wegnemen. Dat debat kan ook de PvdA-fracties in het parlement voeden.

Het argument dat de kiezer boven alles wil dat een kabinet eens de rit uitzit, zoals Oomkes het formuleert, is voor het terugwinnen van de kiezers onvoldoende. Want als dat zo zou zijn, waarom keerden dan zoveel kiezers de PvdA dit voorjaar de rug toe? Die kiezers willen meer dan het uitzitten van de rit. Sterker, ik denk dat het vermijden van een kabinetscrisis niet hun eerste prioriteit is. Zij willen overtuigd worden door een eigen sociaal-democratisch verhaal van de PvdA. Om dat neer te kunnen zetten moet niet worden geschuwd om waar nodig de randen van het regeerakkoord op te zoeken, net zoals sociaal-democratische successen die er zijn over het voetlicht moeten worden gebracht. Daaraan kan die partijdiscussie bijdragen. Als dat lukt, kan herstel van de electorale positie van de PvdA op gang komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden