'Discrimineren van moslims is oplossing'

Islamdebat | Uitspraken over moslims in Nederland tijdens een debat in De Balie worden gezien als een nieuw dieptepunt.

MARIJE VAN BEEK en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

In het Nederlandse debat over de islam zijn afgelopen jaren allerlei omstreden maatregelen geopperd: Koran-verbod, niet langer toelaten van vluchtelingen uit moslimlanden, stop op de bouw van moskees. Geert Wilders zei in 2009 op de Deense tv af te willen van criminele moslims en moslims die nadenken over de jihad of sharia. Maar niet eerder ging het openlijk over uitzetten van moslims.

Maandagavond werd in het Amsterdamse debatcentrum De Balie besproken hoe door uitzettingen het aantal moslims in Nederland zou kunnen worden teruggebracht tot een à twee procent van de bevolking. Het Amsterdamse gemeentebestuur is geschokt en noemde het gisteren 'heel voorstelbaar' dat er in De Balie strafbare uitspraken zijn gedaan.

Minister Asscher stuurde een dag na het debat een tweet aan premier Rutte: 'Afgrijselijk. Afschuwelijk. En wat mij betreft nooit NORMAAL dat zo over mensen gesproken wordt.'

Het debat was georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van de bundel 'Waarom haten ze ons eigenlijk?'. Daarin staat de vraag centraal of haat alleen iets is van terroristen of geworteld is in de islamitische religie. Onder meer hoogleraar rechtsfilosofie Paul Cliteur en de Vlaamse schrijver Wim van Rooy, die beiden bijdroegen aan het boek, waren aanwezig.

In de opnamen van De Balie is te zien hoe Bernadette de Wit, als bezoeker in de zaal, oppert: "Als je nou begint met het uitzetten van de beroepsmoslims. Daar gaat een heel goed signaal van uit voor de gewone gematigde moslims (...) dan gaan ze een beetje dimmen (...) en dan is het probleem gewoon opgelost." Wat De Wit, vertaalster Arabisch en oud-medewerker van de PVV in Brussel, met 'beroepsmoslims' bedoelt, werd niet duidelijk.

Gespreksleider Geerten Waling, historicus aan de Universiteit Leiden, richt zich dan tot Cliteur. "Is dit juridisch een beetje rond te krijgen?" Cliteur noemt die maatregel dan 'de meest controversiële en uiterste', en zegt: "Je kan voorzichtiger beginnen." Hij oppert het aanstellen van kritischer islamologen aan universiteiten.

Van Rooy, fel islamcriticus, had al gezegd dat de 'verschillende oplossingen' die hij ziet, betekenen dat 'we uit een aantal internationale verdragen moeten geraken'. Hij noemt als oplossingen 'discrimineren', dus 'onderscheid maken tussen jodendom en christendom aan de ene kant en islam aan de andere kant'. En 'religieuze vrijheden inperken'.

Arabist Jan Jaap de Ruiter, in de zaal, spreekt zijn verbijstering uit over de voorstellen. Hij wijst op de '18 of 20 miljoen moslims' in West-Europa die geen probleem vormen en 'allang hun plek hebben gevonden'.

Cliteur verweert zich tegen de kritiek op het debat met een beroep op de vrijheid van meningsuiting: "Er kan al zo weinig gezegd worden." Wel zegt hij desgevraagd: "Ik denk niet dat je Nederlandse staatsburgers kunt uitzetten. Geen christenen, geen boeddhisten en dus ook geen moslims." Hij vindt niet dat hij dat direct duidelijker had moeten zeggen. "Ik vond het niet zo'n heftige opmerking."

Cliteur vindt dus dat er niets strafbaars is gezegd. "Je moet vrij kunnen discussiëren. Je mag alleen niet aanzetten tot geweld jegens personen."

De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren dacht er gisteren in de Amsterdamse gemeenteraad anders over. Raadsleden van diverse partijen uitten er hun afschuw over het gesprek in De Balie. Rutger Groot Wassink (GroenLinks) noemde het 'een nieuw dieptepunt'. Ollongren: "Wij achten het heel voorstelbaar dat hier sprake is van discriminatie. Discriminatie is strafbaar. Het is wel aan de rechter om daarover te oordelen. Het is nodig dat daar aangifte van wordt gedaan. Dat is nu nog niet het geval."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden