Discriminatie op de arbeidsmarkt

AMSTERDAM - Discriminatie komt in Nederland het meest voor op de arbeidsmarkt. Het aantal werknemers uit etnische minderheden is bij ministeries en de politie toegenomen, maar ook vertrekken er velen. 'Zorgwekkend' is ook dat Nederlanders in bepaalde gebieden vijandiger zijn gaan staan tegenover asielzoekers.

Dat blijkt uit het tweede rapport dat de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (Ecri) schreef over Nederland. Om overheden de kans te geven te reageren op kritiek, publiceert de Ecri rapporten steeds lang nadat ze af zijn. Dit rapport heeft dan ook betrekking op de situatie rond half december vorig jaar.

Het kwam toen vrij weinig voor dat mensen via een anti-discriminatieregel werden bestraft. Dat komt volgens de Ecri doordat discriminatie vaak moeilijk te bewijzen is en slachtoffers soms aarzelen over aangifte. Maar het is ook te wijten aan onervarenheid en gebrek aan aandacht voor dit soort zaken bij politie en OM. De overheid moet volgens de Ecri zorgen dat strafrechtelijke regels effectief worden uitgevoerd. Ook moeten de incidenten beter centraal worden geregistreerd.

Bij antidiscriminatiecentra nemen de klachten toe over disco's en cafés die discrimineren 'aan de deur.' Nederland moet, meent de Ecri, ondernemers er bewuster van maken dat dat verboden is en dat verbod actiever handhaven.

De discussies rond de koppelingswet hebben de intolerantie van het publiek in Nederland tegenover buitenlanders aangewakkerd. Maar politieke partijen met een racistische en intolerante ideologie kregen in Nederland nog weinig kans. Dit komt volgens sommige waarnemers echter ook, signaleert de Ecri, doordat de grote partijen nu meer openstaan voor intolerante ideeen, 'met name op het punt van immigratie'.

Het eerste Ecri-rapport over Nederland verscheen in juni 1998. Sindsdien heeft de regering al veel gedaan om racisme en discriminatie te voorkomen, meent de Ecri. Zo is er een speciale site op internet waar discriminatie kan worden gemeld en is er meer gedaan om de vertegenwoordiging van etnische groepen bij de politie te vergroten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden