Discriminatie moslims stijgt niet, wel heftiger

(ANP)

Na de aanslagen in Parijs is er geen opvallende toename geweest van het aantal meldingen van discriminatie van moslims in Nederland. Wel waren er rondom moskeeën wat problemen, zoals mensen die tijdens het voorbijfietsen onaardige dingen zeiden.

Op scholen en in het openbaar vervoer is er geen opzienbarende toename van het aantal incidenten, zegt directeur Atlin Sandvliet van het Bureau Discriminatiezaken Hollands Midden en Haaglanden. Hij maakt zijn inschatting op basis van een rondvraag bij collega-directeuren van regionale antidiscrimatiebureaus.

Ook Suzette Bronkhorst van het Meldpunt Discriminatie Internet ziet geen stijging van het aantal klachten na 'Parijs', al zijn nog niet alle meldingen verwerkt. Meldingen wegens discriminatie tegen moslims voeren normaliter ook de lijst aan, naast meldingen van antisemitisme.

Het is overigens wel opvallend dat de meldingen die worden gedaan 'veel heftiger' zijn. Er zijn nu bijvoorbeeld meer oproepen tot geweld, terwijl er anders vooral belediging van moslims voorkomt op internet. Zo liet iemand weten dat hij een machinegeweer heeft en riep op tot het afmaken van moslims.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden