Discriminatie / Driekwart doet geen aangifte van voorval

Discriminatie is een vrijwel onzichtbaar probleem, want bijna niemand meldt het. „Ik dacht: dat is net zo zinloos als aangifte doen van een gestolen fiets.”

Rassendiscriminatie is in Nederland een groot en vooral onzichtbaar probleem. De helft van de allochtonen heeft er in 2005 last van gehad, maar daar werd nauwelijks aangifte van gedaan.

Vooral Turken en Marokkanen voelen zich gediscrimineerd, met name op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Onder autochtonen zegt 2 procent vorig jaar gediscrimineerd te zijn op basis van ras.

Dat blijkt uit de Monitor Rassendiscriminatie 2005, een onderzoek onder 1700 allochtone en autochtone Nederlanders dat het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (NLB) in opdracht van het miniserie van justitie maakte.

Het aantal klachten dat bij anti-discriminatiebureaus en de politie binnenkomt is al jaren constant, maar opmerkelijk laag. In 2005 rond de 2500. Driekwart van de gediscrimineerde allochtonen doet nooit aangifte. vooral jongeren denken dat dit geen zin heeft. Zorgwekkend, stelt NLB-woordvoerder Igor Boos, „omdat rassendiscriminatie daardoor nooit goed kan worden aangepakt.”

Opvallend is verder dat hoger opgeleiden vaker zeggen gediscrimineerd te worden dan lager opgeleiden. De onderzoekers denken dat bijna een half miljoen allochtonen vorig jaar slachtoffer is geworden van discriminatie op basis van herkomst, geloof of huidskleur.

Minister Verdonk (integratie) zei gisteren bij de presentatie van het rapport dat ze in overleg is met de anti-discriminatiebureaus hoe dit probleem beter te bestrijden is. Volgens Verdonk hadden de onderzoekers ook naar de daders moeten kijken. „Hoe moeten we deze cijfers nu interpreteren? Zijn er veel mensen in Nederland die weinig discrimineren, of juist weinig die veel discrimineren? Dat is een wezenlijke vraag.”

Zei Verdonk vorig jaar nog geen voorbeeld te kennen van iemand die wegens zijn afkomst geen baan kreeg, nu erkende ze dat vooral op de arbeidsmarkt op basis van achternaam wordt gediscrimineerd. Ze kijkt of het strafbaar stellen van deze ’statistische discriminatie’, naar Amerikaans voorbeeld, in Nederland haalbaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden