Discrete Zwitserse bemiddelaars even in de schijnwerpers

Achter de schermen en in stilte, zo werkt het Henry Dunant Centre voor humanitaire dialoog het liefst. Daar is het even mee gedaan, nu de Indonesische regering en de Atjehse rebellen vandaag naar het hoofdkwartier in Genève genodigd zijn om een punt te zetten achter 26 jaar van bloedig conflict

Het centrum dat bemiddelde tussen de strijdende partijen, is opgericht in 1998. Doel is ,,het verlichten van menselijke lijden in gewapende conflicten door dia loog''.

Geld komt van het Internationale Rode Kruis, diverse regeringen, filantropen en charitatieve instellingen. Lid van de raad van bestuur is onder meer ex-premier Ruud Lubbers. Over initiatieven wordt bijna niets gepubliceerd. Discretie en informele dialoog zijn belangrijke elementen in de werkwijze van de organisatie.

Sinds twee jaar faciliteert het centrum een dialoog tussen de militaire junta in Burma en oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Er is een programma opgezet om de verspreiding van lichte vuurwapens tegen te gaan. En er is een netwerk gevormd om humanitaire organisaties te ondersteunen die in gevaarlijke gebieden opereren.

Naar het Atjeh-akkoord is twee jaar toegewerkt door het Dunant Centre. Hulp kwam onder meer van de Amerikaan Anthony Zinni, ex-Midden-Oosten-gezant van president Bush. De generaal-b.d. bracht in augustus het onderhandelingsproces in een stroomversnelling door tijdens een rondreis in Atjeh beide partijen op het hart te binden een compromis te accepteren.

Hij is gevraagd vandaag in Genève aanwezig te zijn samen met andere helpers als de Thaise ex-minister van buitenlandse zaken Surin Pitsuwan en Budimir Loncar, minister van buitenlandse zaken van Joegoslavië tot dit land uiteenviel. Het gaat er natuurlijk om de ceremonie zoveel mogelijk gewicht te geven. Tenslotte zijn er eerder wapenstilstanden gesloten in Atjeh, maar die zijn even zo vaak gesneuveld.

Op papier is veel bereikt. De Indonesische regering belooft het merendeel van haar 22000 man troepen weg te halen en de gehate paramilitaire eenheden (15000 man) te vervangen door gewone politieagenten. De rebellen hebben toegezegd hun wapens te stallen in regionale centra, die onder internationaal toezicht zullen staan. De partijen hebben afgesproken daartoe 150 internationale waarnemers aan te zoeken.

Atjeh krijgt vergaande autonomie: een eigen regering en parlement. Verkiezingen daartoe worden gehouden in 2004. Overeenstemming op dit punt werd bereikt in mei, en vormde een doorbraak op weg naar het akkoord van vandaag. De provincie kan verder meer inkomsten tegemoet zien uit de verkopen van olie en gas. Atjeh is de grootste gasproducent in Indonesië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden