Disciplinaire straf agenten die Henriquez aanhielden

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De vijf agenten die vorig jaar betrokken waren bij de fatale aanhouding van Mitch Henriquez mogen bij de politie blijven werken. Twee agenten krijgen voorwaardelijk ontslag: wanneer zij zich binnen een jaar nog eens misdragen, moeten zij vertrekken. Twee andere agenten komen er vanaf met een schriftelijke waarschuwing. De vijfde gaat vrijuit.

De twee zwaarst gestrafte agenten wacht ook nog een rechterlijke uitspraak. Het OM verwijt ze buitenproportioneel geweld.

De interne straffen, die de Haagse politiechef Paul van Musscher gisteren bekendmaakte, staan los van een eventuele veroordeling. Het is dus mogelijk, bij een stevige strafrechtelijke uitspraak, dat de agenten alsnog bij de politie zullen moeten vertrekken.

De voorwaardelijke straffen gaan in wanneer het strafproces erop zit. Alle vijf agenten zijn kort na het incident in het Haagse Zuiderpark, op 27 juni vorig jaar geschorst. Voordat zij weer aan de slag kunnen bij de politie, moeten zij een reïntegratietraject volgen en nieuwe certificaten behalen. Tijdens de reïntegratie wordt gekeken of de agenten nog geschikt zijn voor het politiewerk.

Bij de aanhouding van Henriquez ontbrak de onderlinge afstemming, zegt politiechef Van Musscher. "Niemand had het overzicht op het groepsoptreden en de effecten van de individuele handelingen." Drie agenten gebruikten disproportioneel geweld bij de aanhouding, twee van hen leverden ook te weinig medische assistentie. Eén agent die geen geweld gebruikte, wordt ook nalatigheid bij het verlenen van hulp verweten.

Dat er geen onvoorwaardelijke ontslagen vielen, komt doordat er ook verzachtende omstandigheden zijn, aldus Van Musscher. Geen van de agenten had de intentie om Henriquez ernstig toe te takelen. Ook is geen van hen ooit eerder disciplinair gestraft. De betrokken agenten zijn bovendien al anderhalf jaar geschorst. En Henriquez verstoorde de openbare orde tijdens het festival A Night in the Park. Hij zocht de confrontatie, riep dat hij een vuurwapen had en verzette zich hevig tegen zijn arrestatie.

Henriquez werd bij zijn aanhouding met pepperspray naar de grond gewerkt, geslagen met een politiestok en vuisten, en in een 'nekklem' gehouden. Hij raakte buiten bewustzijn en op weg naar het politiebureau stopte zijn hart. Hij werd gereanimeerd, maar overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

De familie van Henriquez vindt de disciplinaire straffen 'een schande'. Hun advocaat Richard Korver noemt de straffen te laag. Bovendien vindt hij dat de politie de rechtszaak had moeten afwachten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden