Dirty John: Hoe ver gaat de liefde, hoe diep zit de haat?

‘Dirty John’, een podcast met miljoenen luisteraars, is ook te zien als Netflix-serie.  Beeld Netflix
‘Dirty John’, een podcast met miljoenen luisteraars, is ook te zien als Netflix-serie.Beeld Netflix

Onderzoeksjournalist Christopher Goffard maakt met ‘Dirty John’ een intense podcast. Toch schuurt het ook door zijn flirt met misdaadentertainment. 

Knap, check. Goede baan, check. Belangstellend en beleefd, check. Lief en zorgzaam, check. John Meehan voldoet aan alle wensen die de succesvolle Californische zakenvrouw Debra Newell heeft bij haar online-zoektocht naar een partner. Ook al verloopt de eerste date op het einde niet helemaal soepel, de viermaal gescheiden Debra is al snel tot over haar oren verliefd op deze charmante man. Het stelt trouwt in Las Vegas na een hartstochtelijke romance van acht weken.

Dat blijkt een kapitale vergissing, zoals de titel ‘Dirty John’ al weggeeft. Is John wel een dokter? Waar gaat hij naartoe als zij lange uren maakt in haar interieur- en kunstbedrijf? Waarom mogen haar dochters hem vanaf het begin al niet?

Dirty John is het waargebeurde verhaal van John Meehan en het spoor van bedrog en verwoesting dat hij achterlaat in de levens van anderen. Onderzoeksjournalist Christopher Goffard van de Los Angeles Times kwam het verhaal op het spoor na een moordzaak in 2016. Hij maakte er een serie verhalen van én een podcast, samen met productiebedrijf Wondery. Het werd na de lancering ruim een jaar geleden een instant-succes met meer dan tien miljoen luisteraars. Nu is er de Netflix-serie ‘Dirty John’, sinds drie weken ook te zien in Nederland.

Wie is er vermoord?

Net als de tv-serie begint de zesdelige podcast met een ‘dead body’. We horen de stem van de aanklager die het autopsie-rapport voorleest. “This one fought like hell.” Wie er vermoord is, krijgen we niet te horen, een ingreep die flink bijdraagt aan de spanning.

Goffard heeft uitputtend onderzoek verricht en kreeg de beschikking over vele telefoongegevens, video- en fotomateriaal. Zelf las ik als eerste het verhaal op de site van de LA-Times, dat rijk geïllustreerd is met familiefoto’s van Debra én van John. Het luisteren naar de podcast leverde daarna een heel nieuwe ervaring op. Hier hoor je de stemmen van Debra, haar dochters Terra en Jacquelyn, haar neef en van John zelf. Door gebruikt te maken van geluidsfragmenten van Johns eerste bruiloft, van de huwelijksceremonie in Vegas met Debra en van 112-gesprekken creëert Gofferd een intense vertelling. 

Toch schuurt het ook af en toe, Goffards flirt met misdaadentertainment. Vooral als hij zich even laat gaan tijdens een interview met een advocaat en diens ontmoeting met Meehan typeert als “een soort omgekeerd religieuze ervaring, een blik in de zwarte leegte”. De advocaat gaat er maar al te graag op in. “Ineens besefte ik: hier zit ik dan, met de incarnatie van het kwaad.”

Het opblazen tot mythische proporties van Johns zwarte karakter is helemaal niet nodig. De feiten en rechtbankverslagen die Goffard aandraagt en de interviews met alle betrokkenen leveren genoeg interessante vragen op over de menselijke aard. Goffard stelt die vragen ook allemaal, op het moment dat ze ook bij de luisteraar opkomen. Waarom geeft Debra John een tweede kans, welke rol speelt vergeving in haar familiegeschiedenis? Hoe is het mogelijk dat mensen zich door de liefde zo’n rad voor ogen laten draaien? Is een door en door slecht iemand tot goede dingen in staat, en omgekeerd? In de podcast, meer dan in de geschreven verhalen en de Netflix-serie, wordt deze diepere laag het mooist uitgewerkt.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Andere afleveringen vindt u hier.

Lees ook: 

Hoe lang kan een affaire de kijker geboeid houden?

Er was een vierde seizoen voor nodig, maar The Affair sprankelt weer als vanouds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden