Dirks en Beurskens eerste kampioenen halve marathon

Van onze sportredactie

Desondanks werd met de limiettijd van 43,54 seconden het nationale record dit jaar reeds op eentiende benaderd. Na enkele nieuwe trainingsbijeenkomsten afgelopen week, werd zaterdagavond tijdens de Papendal Games een score van 43,81 bereikt. Met name de voor tijdwinst zo belangrijke wissels vragen om extra oefening, maar tot een trainingskamp in Barcelona (vanaf 22 juli) scheiden de wegen der atletes zich omdat Nelli Cooman zich op hoogte voorbereidt op een kansloze individuele start op de 100 meter.

De wissels waren zaterdag weliswaar scherp maar zeker niet optimaal. Nelli Cooman, de aanvoerster van de ploeg is er dan ook van overtuigd, dat in Barcelona het Nederlands record wordt verbeterd. Op de wereldranglijst van dit seizoen staat Nederland achter de teams van het GOS en Duitsland op de derde plaats. Een geflatteerde klassering omdat een groot aantal landen nog geen estafette heeft gelopen. Het bereiken van de finale in Barcelona is voor de ploeg van trainer Scholte geen onmogelijkheid.

De Papendal Games boden voor Barcelona geen mogelijkheden meer voor kwalificatie. Zij waren echter wel een test voor enkele Olympiers. Aan Erik de Bruin zijn de effecten van de ziekte van Pfeiffer duidelijk niet voorbijgegaan. De discuswerper heeft veel gewicht verloren maar was zaterdag toch wat optimistischer omdat hij weer enkele dagen redelijk had kunnen trainen. De Bruin wierp vier maal ruim over de zestig meter maar zijn beste worp van 61,60 was toch niet voldoende om de overwinningspremie op te strijken. Die ging naar de Israelier van Russische afkomst Igor Avroenin, die de wedstrijd opende met 61,72 meter.

Voor Stella Jongmans en Robin van Helden vormde de 800 meter een test. Jongmans zegevierde met speels gemak in 2.03,46. Van Helden, die ingesloten raakte, kwam in de slotfase sterk buitenom maar kon de leidende Keniaan Reuben Chesang niet meer achterhalen. De Afrikaan won in 1.46,91. Van Helden noteerde 1.47,12. "Dit was een goede oefening voor Barcelona. Daar zal het in de series uitsluitend op tactiek gaan en dan moet je op de laatste 200 meter sterk zijn."

Van Helden moest zaterdag op Papendal uitkomen omdat het om een beschermde KNAU-wedstrijd betrof. De Dordtenaar had echter liever een dag later in het Duitse Rhede gelopen. Ton Baltus, die afgelopen woensdag in Lausanne de Olympische limiet van 1.45,90 op eentiende miste, stapte na 500 meter uit de baan.

Goed werk leverde Karen van der Kooij. De Haagse werd afgelopen week als reserve toegevoegd aan de estafetteploeg als vervangster van de geblesseerde Monique Bogaards. Van der Kooij werd op de 100 meter derde in 11,70 seconden maar won later de dubbele afstand in een persoonlijk record van 23,51 seconden. Laurens Looye verbeterde zijn nationale jeugdrecord polsstokhoogspringen opnieuw. Het talent uit Zoetermeer sprong over 5,30 meter maar zag zijn pogingen om over 5,40 m te komen mislukken. Senior Chris Leeuwenburgh deed een vergeefse poging zijn Nederlandse record (5,51 m) op 5,55 meter te brengen.

Halve marathon

Tonnie Dirks en Carla Beurskens zijn zaterdag in Onderdijk de eerste Nederlandse kampioenen geworden op de halve marathon.

De Olympische marathondeelnemers Dirks en Van Vlaanderen beheersten de strijd bij de mannen. Hoewel beiden hun trainingsintensiteit voor Barcelona nauwelijks hadden onderbroken konden medefavorieten John Vermeule en Marti ten Kate het tempo niet volgen.

Ten Kate, specialist op dit onderdeel, verklaarde nog onvoldoende in vorm te zijn na een langdurige blessure. Hij moest de kopgroep na dertien kilometer laten gaan. Vermeule begon de strijd met een lichte blessure aan de linker bilspier. Hij capituleerde toen Dirks op drie kilometer voor de finish het tempo opvoerde.

Dirks en Van Vlaanderen vertrekken donderdag naar Lanzarote op de Canarische Eilanden, waar ze nog twee weken zullen trainen. Pas enkele dagen voor de Olympische marathon reist het duo naar Barcelona. Dirks: "De marathon is het laatste onderdeel van de Spelen. Dan is bijna iedereen daar al aan het feestvieren. Daarom blijf ik daar het liefst zo lang mogelijk weg" .

Beurskens liep voor het eerst sinds ruim een jaar een grote wedstrijd. Al na acht kilometer kwam ze alleen op kop. De Limburgse was door een heupblessure bijna een jaar uitgeschakeld. "De afgelopen weken heb ik alleen nog wat kleinere wedstrijden gelopen. Pas na deze wedstrijd ga ik weer plannen maken" , aldus Beurskens. Marjan Freriks maakte in Wervershoof haar debuut op de halve marathon. Na het mislukken van enkele limietpogingen voor de 10 000 meter bij de Spelen heeft ze besloten over te gaan naar de wegatletiek. Ze eindigde als tweede Nederlandse op de vierde plaats in de wedstrijd, achter Beurskens, de Poolse Zatorska en de Belgische Milo.

Het NK over de halve marathon vervangt het traditionele kampioenschap 25 kilometer en telt tevens als selectiewedstrijd voor het wereldkampioenschap halve marathon dat 21 september in Newcastle voor het eerst gehouden zal worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden