Dirk Scheringa wil naar de beurs

overname | Bijna zes jaar na het faillissement van DSB Bank werkt Dirk Scheringa aan een beursnotering, om zijn financiële dienstverlener CS Factoring verder te laten groeien.

Als een feniks die uit zijn as herrijst, verschijnt voormalig DSB Bank-eigenaar en oprichter Dirk Scheringa op het Amsterdamse beurstoneel. Met zijn firma CS Factoring gaat hij voor een omgekeerde overname van de lege beurshuls Lavide Holding.

Drie jaar na het verstrekkende faillissement van de DSB Groep, richtte de omstreden Scheringa in 2012 Credit Sales (CS) Factoring op. Volgens een uittreksel van de Kamer van Koophandel bevindt het hoofdkantoor zich in Obdam, dichtbij Alkmaar en het huis van Scheringa.

Wat doet het bedrijf, dat naar eigen zeggen 'actief is op het gebied van factoring en debiteurenbeheer'? Op de website is te lezen dat CS Factoring ondernemers helpt, vooral zzp'ers en mkb'ers. Die kunnen een openstaande rekening naar CS Factoring sturen, die door een klant nog niet betaald is. CS Factoring maakt 'binnen 24 uur' een percentage van het factuurbedrag aan de ondernemer over en int het gehele bedrag bij de debiteur. Het verschil is winst voor CS Factoring.

Dit bespaart zzp'ers en mkb'ers tijd en moeite en voorkomt eventuele financiële problemen, stelt CS Factoring. Scheringa's factureringsbedrijf lijkt dus op een incassobureau. Volgens de KvK-gegevens had CS Factoring in 2015 een eigen vermogen van 864.577 euro en vier werknemers.

Tussen Lavide - 'vide' is Frans voor 'leegte' - en CS Factoring is een overeenkomst in hoofdlijnen op papier gezet. Ondertekend door de topmannen Vincent Poorter en Dirk Scheringa, zo meldde Lavide gisteren.

Bij een zogenoemde reverse listing wordt een bedrijf dat weinig of geen activiteiten heeft, overgenomen door een niet-beursgenoteerd bedrijf dat de lege huls opvult. Volgens Scheringa is de beursgang belangrijk voor verdere groei. Ook wil hij de naamsbekendheid vergroten en grotere klanten en investeerders strikken.

Lavide is sinds 1998 genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Destijds heette de holding nog Magnus, van 2006 tot 2013 Qurius: een softwarebedrijf uit Zaltbommel. In 2013 werden alle activiteiten verkocht.

Scheringa had de lege huls in 2014 ook al in het vizier. Maar de gesprekken tussen de oud-bankier en toenmalig grootaandeelhouder van Lavide, Farise Investments van advocaat Adriaan de Gier, liepen stuk op de prijs. Investeringsfonds Value8, dat een minderheidsbelang had in Lavide, stapte uit de holding omdat het niet betrokken wilde zijn bij een deelname van CS Factoring. Vincent Poorter was toen ook al aandeelhouder.

Van een omgekeerde overname kwam het toen niet, ook omdat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een beursgang van CS Factoring vanwege de 'slechte reputatie onwenselijk' vond. Nu de deal toch beklonken lijkt, hebben Scheringa en Poorter - de nieuwe directie - grote plannen. Vorig jaar boekte CS Factoring een omzet van 1,1 miljoen euro en een winst van 275.000 euro.

De komende vijf jaar moet het bedrag van aangekochte facturen door CS Factoring groeien van ongeveer 30 miljoen euro naar 1 miljard euro. De omzet moet oplopen tot zo'n 40 miljoen euro en de winst tot 10 miljoen. Volgens beursanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen zal de Autoriteit Financiële Markten de beursgang 'van alle kanten in de gaten houden'.

In december maakte de curator van de failliete DSB Bank bekend dat vrijwel alle particuliere schuldeisers hun geld terugkrijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden