Directie school: docent niet meer geloofwaardig na anti-islam tweet

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Bijna achthonderd tweets had hij verstuurd en nog nooit had er een haan naar gekraaid. Tot die ene tweet, afgelopen zondagavond.

Wilfred van de Poll

Anand Soekhoe (42), duoraadslid van Leefbaar Leiden en tevens maatschappijleraar aan het vmbo van het katholieke Fioretticollege in Lisse, was 'met stomheid geslagen', toen de directie van die school hem enkele dagen daarna de wacht aanzegde. Hij kon direct zijn spullen pakken.

'De islam is geen geloof, maar een barbaarse achterlijkheid', had hij geschreven. Het Leidsch Dagblad kreeg er lucht van en vroeg niet alleen hem, maar ook de directeur van zijn school om een reactie. Tot dan toe had die nog nooit een tweet van Soekhoe gelezen.

Geloofwaardig
Geschrokken van de 'scherpe toon' die het Leefbaar-lid op twitter aansloeg, besloot de directie hem per direct te schorsen tot het einde van het schooljaar. Aangezien zijn tijdelijke contact in augustus afloopt betekent dit dat hij niet meer zal terugkeren.

"Het is een zeer ernstige zaak", licht Constance Clignett, directrice van de vmbo-afdeling van het college, het besluit toe.

"De uitlatingen van meneer Soekhoe staan haaks op onze visie: wij staan open voor alle gezindten. Een leraar maatschappijleer wordt geacht tieners te leren hoe ze in een multicultureel land moeten leven. Hij moet ze trainen in burgerschap en ze verantwoord leren omgaan met social media. Na zo'n tweet ben je dan niet geloofwaardig meer."

PVV
Volgens Soekhoe schendt het schoolbestuur de vrijheid van meningsuiting. Hij heeft een advocaat in de arm genomen om zijn schorsing aan te vechten. Soekhoe: "Ik ben ook een individu, los van mijn functie als leraar of politicus. Wat ik in mijn vrije tijd doe, mag ik zelf weten. Ik heb er bij mijn sollicitatie ook geen geheim van gemaakt dat ik op de PVV stem."

Dat klopt, zegt Clignett. "Toch was dat geen reden hem niet aan te nemen. Iemands politieke voorkeur mag daarbij geen rol spelen. Maar je mag wel van een docent verwachten dat hij zich voegt naar de visie van de school. Je moet je eigen mening buiten het klaslokaal laten. Wij meenden dat de heer Soekhoe daar ook goed toe in staat was."

Voorbeeldfunctie
Maar zijn twitteracount staat toch ook los van het klaslokaal? Clignett: "Op zijn twitterprofiel gaf hij aan dat hij lesgeeft op onze school. Hij twitterde dus ook in de hoedanigheid van leraar. Dan moet je je er goed van bewust zijn dat je een voorbeeldfunctie hebt en je niet zomaar alles kunt zeggen."

Van zijn 'voorbeeldfunctie' is Soekhoe zich wel degelijk bewust, zegt hij - zolang het tenminste gaat over wat er tijdens de les gebeurt. "In de klas ben ik neutraal. Daar zeg ik: iedereen mag geloven wat hij wil, zolang je anderen maar niet tot last bent. Maar als een leerling mij één op één zou vragen wat mijn persoonlijke mening is, ja, dan steek ik die niet onder stoelen of banken. Moet ik soms hypocriet zijn?"

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden