'Directie Barings wist van grote problemen'

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De autoriteiten in Singapore hebben een wet afgekondigd met als doel het toezicht op de lokale effectenbeurs en daar werkzame effectenhandelaren aan te scherpen. Aanleiding is het ineenklappen van de Britse zakenbank Barings, als gevolg van frauduleus handelen door een effectenhandelaar op het bijkantoor van de bank in Singapore.

Ook brengt de regering van Singapore een fonds bijeen van 300 miljoen dollar om eventuele gedupeerden als gevolg van het bankroet schadeloos te kunnen stellen. Overigens stelde de Singaporese minister van financiën Richard Hu in het parlement dat uit een onderzoek op de beurs in dat land geen onregelmatigheden aan het licht zijn gekomen rond de beursactiviteiten van de nog altijd voortvluchtige effectenhandelaar Nick Leeson.

Barings had steeds aan haar financiële verplichtingen tegenover de beurs voldaan. Daarom waren de beursautoriteiten ook niet in actie gekomen tegen de namens Barings handelende effectenman, aldus minister Hu. Bij het onderzoek in Singapore zijn evenmin aanwijzigingen gevonden dat de handelaar met medeplichtigen heeft aangestuurd op een faillissement van de prestigieuze zakenbank om er zelf beter van te worden. Topman Peter Baring suggereerde zo'n samenzwering dinsdag.

In totaal had Leeson naar verluidt voor liefst 27 miljard dollar aan 'ongeautoriseerde handelsposities' op de termijnmarkt opgebouwd. Daarbij gokte hij op het koersverloop van de Japanse Nikkei-aandelenindex. Omdat deze index niet steeg, maar flink daalde (onder meer in reactie op de recente aardbeving in Kobe), kreeg Barings een verlies van zeker een miljard dollar te incasseren.

Een woordvoerster van Barings in Londen heeft inmiddels toegegeven dat Leeson niet alleen namens de bank in effecten handelde, maar ook nog eens de baas was over de zogeheten 'back-office', het administratieve orgaan binnen het filiaal dat intern toezicht op de effectenhandel van het kantoor moest uitoefenen. Tot deze ongebruikelijke dubbelrol, waarbij Leeson zijn eigen politieagent was, had de bank naar haar zeggen besloten in het kader van een bezuinigingsoperatie. Naar het lijkt was Leeson daardoor in staat er een dubbele boekhouding op na te houden.

Inmiddels is de Bank of England begonnen met een onderzoek op het hoofdkantoor van Barings in Londen. De Britse krant The Independant schrijft dat de onderzoekers de indruk hebben dat tenminste een deel van de directie al langer op de hoogte was van de zich opstapelende financiële problemen bij het kantoor in Singapore.

Strategie

Zo zou de bankleiding aan Leeson een noodfonds van 70 miljoen dollar hebben laten overmaken, om hem in staat te stellen te voldoen aan zijn financiële verplichtingen tegenover de beurs daar. Ook zouden markthandelaren, die Barings twee weken geleden opbelden uit bezorgdheid over de uitzonderlijk hoog opgelopen termijncontracten namens de bank, te horen hebben gekregen dat dat onderdeel was van een met klanten overeengekomen strategie.

In strijd met deze berichten verklaarde banktopman Peter Baring dinsdag nog in de Financial Times pas vorige week vrijdag voor het eerst van de problemen in Singapore te hebben gehoord.

- Pagina 9: commentaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden