Directeur Van Huet wil rehabilitatie

HAARLEM – ,,Ineens ben ik een ambtenaar die het beleid niet uitvoert. Wat heb ik dan al die 29 jaar gedaan? De minister moet niet van mij afscheid nemen, maar van die ambtelijke kleilaag in Den Haag.”

Met die woorden liep gevangenisdirecteur Jacques van Huet gisteren de Haarlemse zittingszaal uit. Het boegbeeld van het gevangeniswezen spande vorige maand een kort geding aan tegen minister Donner van justitie. Hij wil dat de minister zijn woorden terugneemt.

De directeur van de gevangenissen in Noord-Holland-Noord, noemt de uitlatingen van Donner tijdens het mondelinge vragenuurtje van 9 maart 'grievend'. Donner zei daar dat hij Van Huet niet langer om zich heen wilde hebben. Dat zou slaan op het nietloyaal uitoefenen van zijn taak.

De commotie ontstond na een bericht in Trouw dat Van Huet en zijn collega van de Bijlmer-bajes Boeij worden ontslagen vanwege kritiek op het beleid. Van Huet, tevens voorzitter van de vakbond van gevangenisdirecteuren, voelt zich na de uitlatingen van de minister 'aangeschoten wild'.

Volgens Van Huet wordt Donner door de ambtelijke top van zijn departement onjuist voorgelicht.Daarom gaf hij de vakbond CMHF toestemming om de brief waarin hem de wacht werd aangezegd openbaar te maken. De CMHF behartigt zijn belangen.

Van Huet en Boeij ontvingen eind vorig jaar beiden zo'n brief waarin stond dat het departement voornemens is de dienstbetrekking te beëindigen. Zij hadden kritiek geuit op een afscheidsreceptie van een collega over het nieuwe beleid van het departement dat veelplegers in de toekomst sober wil opsluiten.

Na Donners uitspraken wordt Van Huet door ambtenaren in Den Haag beschouwd als 'afgeschreven'. Hij zegt niet meer uitgenodigd te worden voor bijeenkomsten en cursussen.

De landsadvocaat M. de Witte ontkent dat er sprake is van ontslag. Van Huet zou tijdens de afscheidsreceptie de afspraak hebben geschonden om naar buiten toe kritiek te uiten. Daarom werden er met hem gesprekken gevoerd over het 'eventueel' beëindigen van zijn dienstverband.

De advocate stelde verder dat Donner op basis van de Grondwet niet kan worden aangesproken op wat hij in de Kamer heeft gezegd. Zij schetste een beeld van Van Huet als een ambtenaar die in de media nooit duidelijk is geweest namens wie hij sprak. De rechter doet 'snel' uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden