interview

Directeur Triodos Bank: Privacy wordt dit jaar een groot thema

Peter Blom, directeur van de Triodos Bank. Beeld anp
Peter Blom, directeur van de Triodos Bank.Beeld anp

Directeur Peter Blom van de Triodos Bank wil het graag hebben over PSD2. Zijn klanten zijn bezorgd over deze Europese richtlijn, zegt hij in een Amsterdamse plantenkas. PSD2 is de afkorting van Payment Service Directive 2, technocratentaal voor: andere bedrijven krijgen toegang tot uw bankgegevens.

Marco Visser

Dat gebeurt vanaf 1 januari volgend jaar. Zo kunnen financiële technologiebedrijven (de zogeheten fintechs) nieuwe betaaldiensten ontwikkelen.

"Privacy wordt dit jaar een groot thema", zegt Blom. "Onze klanten willen niet dat hun gegevens zomaar ter beschikking komen van derden. Maar met PSD2 gaat dat wel gebeuren." Dan moeten rekeninghouders daarvoor wel toestemming geven. De vrees is dat consumenten te snel akkoord gaan, in ruil voor kortingen bijvoorbeeld, zonder de consequenties te kennen. Verkopen van de gegevens is weliswaar verboden, maar zeker in het begin zullen kwaadwillende fintechs loeren op hun kans.

"Wij helpen klanten om een keuze te maken, om er achter te komen of ze het echt willen dat anderen inzicht krijgen in hun bankgegevens. En als je niet wil, zorgen wij ervoor dat data onzichtbaar blijven." Dat kan ook in het belang zijn van de bank zelf. Als nieuwe bedrijven allerlei financiële diensten ontwikkelen, verwatert de relatie tussen bank en klant. Dat is niet waar Blom zich zorgen over maakt. "Het is goed dat bankgegevens breed toegankelijk worden gemaakt zodat ook anderen er gebruik van kunnen maken. Maar mensen zijn ook gesteld op hun privacy."

Kritische consumenten

Triodos heeft de afgelopen tijd veel vragen gekregen over PSD2. De klantenkring bestaat dan ook uit kritische consumenten. Zij bankieren bij Triodos omdat het een duurzame bank is. Maar wie is er tegenwoordig niet duurzaam?

"Het is de norm geworden", zegt Blom. Als duurzaam de norm is, hoe moet Triodos dan opvallen? "Door voorloper te blijven in de duurzame economie, weten waar het de komende jaren naartoe gaat. Toch is het juist ons doel dat andere banken volgen. Gelukkig gebeurt dat ook. Rabobank financiert biologische landbouw, ABN Amro zit in duurzame energie."

Ondertussen kijkt Triodos verder dan duurzaamheid. Zo steunt het cultuurfonds van Triodos een broedplaats voor bio-art: kunst met planten. Daarom ook zit Blom op een klein metalen stoeltje in een kas. Maar het is toch vooral de gezondheidszorg die zijn aandacht heeft.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Peter Blom Beeld anp
Peter BlomBeeld anp

Blom wil met verzorgingshuizen meepraten over de kwaliteit van de zorg. Dat is gebeurd bij de Stichting Ben Oude Nijhuis, een woonvorm voor ouderen met dementie. De stichting en Triodos willen aantonen dat goede zorg best mogelijk is zonder meer geld uit te geven. "Dus geen dure managers, geen energieverspilling en geen onnodige bureaucratie," zo staat op de website.

Betere kwaliteit van leven gaat niet alleen over ouderen, maar is de rode draad geworden in de strategie van Triodos. Daar hoort ook religie bij. Onder het kopje 'levensbeschouwing' staan op Triodos.nl 164 organisaties die Triodos financiert, zoals de Internationale School voor Wijsbegeerte, de Koptische orthodoxe kerk in Amsterdam en een cultureel islamitisch centrum in Brussel.

"Religie en cultuur horen bij de persoonlijke ontwikkeling. Dat is belangrijk voor ons. We hebben wel scherpe lijnen getrokken. Zo moet er respect zijn voor elkaar, dus ook voor mensen buiten de eigen gemeenschap. En mensen moeten vrij zijn om ergens in en uit te stappen. We willen geen sekte financieren."

Ja, het is wel eens mis gegaan, zegt Blom. Dat gebeurde een paar jaar geleden bij de islamitische universiteit in Rotterdam. Triodos stopte de financiering toen vanuit de opleiding onverdraagzame geluiden klonken.

Niet alle klanten zullen blij zijn dat Triodos kerken steunt, of een islamitisch centrum. Ook financiering van biologische veeteelt kan bij sommigen verkeerd vallen. Blom luistert naar zijn klanten, maar gaat zijn eigen weg waarin tolerantie centraal staat. "Dat moeten klanten ook voor elkaar hebben. En als je als veganist absoluut niet wil dat je geld wordt gebruikt voor biologische landbouw met veeteelt, moet je nadenken over alternatieven. Want bij ons zit dat in het pakket."

Meer klanten, minder winst

Triodos heeft vorig jaar een winst gehaald van 29,3 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarcijfers die de bank gisteren presenteerde. Dat is 28 procent lager dan in 2015. Dat komt door gestegen kosten, vanwege nieuwe strengere regelgeving, en lage rente. Het aantal klanten nam met 7,4 procent toe, tot 652.000 in vijf landen. Het vermogen dat Triodos beheert, groeide met 9 procent naar 13,5 miljard euro. Het aantal duurzame hypotheken steeg met 30 procent.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden