Directeur Pieter Baancentrum kritiseert het TBS-beleid

UTRECHT (ANP) - Dwangverpleging in TBS-instellingen is niet nodig. Zij helpt bovendien niet bij iedereen. De beveiliging en verpleging in een TBS-instelling is genoeg voor een goed leefmilieu. Medische behandeling zou eigenlijk alleen vrijwillig of onder onder strikte voorwaarden bij psychotische patiënten moeten worden toegepast.

Dat vindt prof. drs. H. van Marle. Hij promoveert vandaag bij de faculteit rechten aan de universiteit Utrecht. Van Marle is hoogleraar forensische psychiatrie bij de katholieke universiteit Nijmegen en geneesheer-directeur bij het Pieter Baancentrum in Utrecht. Hij is bang dat dwangverpleging schering en inslag wordt.

Hij noemt TBS ook zonder dwangbehandeling waardevol. Het gedwongen verblijf op zich is al geen goed startpunt om iemand te motiveren vrijwillig een behandeling te ondergaan. Een bepaalde groep mensen reageert bovendien niet op de medicijnen. Die zijn daarna even gevaarlijk als daarvoor. Daarom moet bij de behandeling onderscheid worden gemaakt tussen psychotische mensen en mensen met persoonlijkheidsstoornissen.

Steeds vaker worden mensen met een psychotische stoornis ter beschikking gesteld. Dat zijn mensen met realiteitsstoornissen gepaard gaande met waanvoorstellingen en hallucinaties. Die groep is vaak goed te behandelen met medicijnen. De neiging bestaat echter ook mensen met persoonlijkheidsstoornissen medicijnen te geven. Dat helpt echter niet. Een psychotisch mens kan bijvoorbeeld alleen achterdochtswaan hebben en denken dat iedereen op zijn leven uit is. Iemand die echter zeer achterdochtig van aard is, heeft geen psychose. Medicijnen helpen dan ook niet. Toch worden ook zij behandeld. “Ze worden er hoogstens suf van, maar beter worden ze er niet door. Als de medicatie stopt, zijn ze op z'n minst even gevaarlijk”, aldus Van Marle.

Binnenkort behandelt de Tweede Kamer het wetsontwerp Beginselenwet TBS. Van Marle vreest dat als de wet wordt aangenomen, er nog meer gevallen van rijp en groen in de dwangverplegingen terecht zullen komen. “Het lijkt immers zo gemakkelijk, en behandelaars willen nu eenmaal behandelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden