Directeur onderzoeksinstituut stapt op na 'genezingswonder'

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Van Schayck is als hoogleraar werkzaam aan de Universteit Maastricht. Beeld ANP
Het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Van Schayck is als hoogleraar werkzaam aan de Universteit Maastricht.Beeld ANP

De Maastrichtse medicus die op internet getuigde van een genezingswonder stopt als directeur van een universitaire onderzoekinstelling. Onno van Schayck raakte vorige maand in opspraak toen hij in een online video vertelde over een spontane 'beenaangroei'.

Robin de Wever

Van Schayck zei in het filmpje dat op de website Geloofenwetenschap.nl stond dat hij 25 jaar geleden een been heeft zien aangroeien na gebed. Hij had God 'zien optreden': 'God is niet afhankelijk van het natuurlijke'. Bij toetsing is voorzichtigheid geboden, merkte hij op. Maar: 'In dit geval was het onomstotelijk.' Röntgenfoto's zouden het wonder hebben bevestigd.

Collega's vroegen zich hardop af of hij het wel zo verstandig was om als medicus publiekelijk over de religieuze ervaring te vertellen. Van Schayck zou hebben gesuggereerd dat het wonder wetenschappelijk bewezen was. In het universiteitsblad Observant wierp een collega tegen dat kritische toetsing nog wel moest plaatsvinden.

'Dit gaat heel makkelijk een eigen leven leiden'
Van Schayck meldt nu in een verklaring aan medewerkers dat hij stopt als directeur van onderzoeksinstituut Caphri 'vanwege de media-aandacht de afgelopen tijd' rond zijn persoon'. Hij hoopt zo te voorkomen dat het instituut schade lijdt, al zouden 'persoonlijke overwegingen' ook een rol spelen. In het filmpje (dat hieronder te bekijken is) vertelt Van Schayck al dat hij 'moeite heeft' om over de genezing te vertellen. 'Dit gaat heel makkelijk een eigen leven leiden.'

Hij blijft overigens aan als hoogleraar preventieve geneeskunde. De Universiteit Maastricht liet eerder in Trouw weten dat ze geen moeite had met het feit dat Van Schayck in het filmpje werd aangekondigd als hoogleraar. 'Dit valt onder zijn persoonlijke geloofsbeleving', vertelde een woordvoerder. 'Zolang die geen consequenties heeft voor zijn wetenschappelijk functioneren, hebben wij daar niet zoveel mee te maken.'

Eerder al collega in het nauw vanwege wonder
Van Schayck is niet de eerste Maastrichtse academicus die zich moet verantwoorden voor een wondergetuigenis. Kinderarts en hoogleraar geneeskunde Edward Dompeling raakte eind 2011 in opspraak toen bleek dat hij had deelgenomen aan een reis van de orthodox-christelijke organisatie TRIN. In Burma zou hij hebben gezien hoe blinde jongetjes na gebed weer konden zien. Nederlandse journalisten ontdekten dat de jongetjes nog steeds blind waren.

Dompeling werd berispt door KNMG toen hij besloot om geen commentaar te geven. 'Het gaat erom dat je, zodra je als arts herkenbaar bent of herkend wordt, terecht wordt bevraagd over je activiteiten', kritiseerde Lode Wigersma van de artsenfederatie. Dat geldt zeker 'als die sterk de indruk wekken dat het om gebedsgenezing gaat'. Van Schayck gaat later deze maand met collega's in debat over genezingswonderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden